Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο της Dassault, nEUROn (Φωτογραφία: FrancoisRoche)

Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο της Dassault, nEUROn (Φωτογραφία: FrancoisRoche)

Η αεροναυπηγική εταιρεία Dassault την 1η Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του nEUROn, το πρώτο ευρωπαϊκό οπλισμένο, μη επανδρωμένο «αόρατο» (stealth) αεροσκάφος (UCAV). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ολοκλήρωσε επιτυχώς την παρθενική του πτήση από την βάση δοκίμων της εταιρείας Dassault Aviation στο Istres, σε συνεργασία με το προσωπικό δοκιμών της Γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών (DGA).

Μέτα την πρώτη του πτήση το nEUROn θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε δοκιμές στη Γαλλία μέχρι το 2014, κατά τον οποίο χρόνο θα σταλεί στο Vidsel της Σουηδίας για μία σειρά επιχειρησιακών δοκιμών. Τότε θα μεταβεί στο πεδίο δοκιμών Perdadesfogu στην Ιταλία για περαιτέρω δοκιμές, συγκεκριμένα βολών και μετρήσεων των δυνατοτήτων stealth.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CG3UKm6efMw]

Με μήκος 10 μέτρα, και άνοιγμα φτερών 12,5 μέτρων το nEUROn έχει κενό βάρος 5 τόνους. Διαθέτει τον κινητήρα “Adour” της Rolls-Royce Turbomeca.

Το πρόγραμμα επίδειξης του UCAV nEUROn ξεκίνησε το 2005 με πελάτη τη DGA και εμπλέκει τις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Ελλάδα και Ελβετία. Ορίζει το μέλλον της αεροναυτικής υπεροχής της Ευρώπης. Με την Daussault ως κύριο ανάδοχο, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει την τεχνογνωσία της Alenia Aermacchi (Ιταλία), Saab (Σουηδία), EADS-CASA (Ισπανία), ΕΑΒ (Ελλάδα), RUAG (Ελβετία) και Thales (Γαλλία).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: