Σοβιετικό υποβρύχιο Project 627 (Φωτογραφία: Fas)

Το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών σχεδιάζει να εκπονήσει μία μελέτη το 2013 για να διαπιστώσει εάν το βυθισμένο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο K-27 μπορεί να ανακτηθεί απο το βυθό της θάλασσας στη ρωσική Αρκτική.

Την είδηση δημοσιεύει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2012, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN), το οποίο επικαλείται δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το υπουργείο πρόκειται να ελέγξει τις συνθήκες και να μελετήσει κατά πόσο το κύτος του υποβρυχίου έχει επηρεαστεί από την διάβρωση του θαλασσινού νερού.

Οι δύτες θα προβούν σε τεχνική ανάλυση του σκάφους και θα συλλέξουν δείγματα μέταλλου από το σκάφος του υποβρυχίου. Κατά τους ελέγχους που έχουν γίνει φέτος δεν έχουν ανιχνευτεί ραδιονουκλεϊδία.

Το K-27 κείτεται σε ρηχά νερά, μόλις 30 μέτρα βαθιά, αναποδογυρισμένο και το κυρίως σκάφος του δεν έχει εμφανή ρήγματα.

Το υποβρύχιο είναι ένα από τα 24000 αντικείμενα που ή Ρωσική κυβέρνηση έχει καταχωρήσει, ως δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα που είναι βυθισμένα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Περισσότερα από τα αντικείμενα που είναι στη λίστα είναι στη θάλασσα και σε βάθος μεγαλύτερο των 500 μέτρων, κάνοντας την ανάκτησή τους ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Το υποβρύχιο Project 645 ήταν σχεδιασμού ο οποίος διέθετε ένα ζεύγος πειραματικών πυρηνικών αντιδραστήρων VT-1 με ψύξη υγρού μέταλλου (μολύβδου-βισμουθίου). Το υποβρύχιο απέκτησε δύο ψευδώνυμα από το πλήρωμα του: «Χρυσόψαρο» (από το Ρωσικό παραδοσιακό παραμύθι) και «Nagasaki» ως επακόλουθο μιας σειράς θανατηφόρων περιστατικών στα οποία εμπλέκεται διαρροή ραδιενέργειας από τους αντιδραστήρες στο σκάφος.

Το K-27 εισήλθε σε υπηρεσία την 21η Απριλίου 1962, το 1964 ολοκλήρωσε ταξίδι ρεκόρ, ταξιδεύοντας σε κατάδυση στα μέσα του Ατλαντικού Ωκεανού. Την 24η Μαΐου 1968 υπέστη μια καταστροφική διαρροή ακτινοβολίας που προσέβαλλε όλο το πλήρωμα και σκοτώνοντας εννέα από αυτούς.

Το υποβρύχιο έχει τεθεί επισήμως εκτός υπηρεσίας από το οπλοστάσιο του Σοβιετικού Ναυτικού την 1η Φεβρουαρίου 1979 και το διαμέρισμα του αντιδραστήρα σφραγίστηκε. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 1982 καταποντίστηκε στη Θάλασσα Kara στην βόρεια Ρωσία κοντά στο νησί Novaya Zemlya.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: