Το G-3A3EA με δίοπτρα Steiner VS-24 αποτελεί τον τυπικό οπλισμό για τον ακροβολιστή της Ομάδος Μάχης του Ελληνικού Πεζικού. (hellarmforces2010.blogspot.com)

Το μέγιστο βεληνεκές σκόπευσης με τη διόπτρα ημέρας Steiner είναι:

Α. 400μ.

Β. 500μ.

Γ. 600μ.

10 Σχόλια

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Απο ότι ξέρω ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) θεωρεί τα 400 μέτρα ως δραστικό βεληνεκές του τυφεκίου G3, γιατί η διαβάθμιση του σκοπευτικού του όπλου, επιτρέπει ρύθμιση μόνο μέχρι τα 400 μέτρα και όχι παραπάνω, συνεπώς για λόγους τυποποίησης, παρέμεινε το «Δραστικό Βεληνεκές Τυφεκίου G3: 400 μέτρα».

 1. defencegreece

  Είναι το Γ.600μ όπως σωστά είπε ο Γιώργος από Μυτιλίνη. Αυτή η απόσταση αφορά βέβαια μόνο τη διόπτρα Στην πράξη θα έλεγα με βολή από G3A3 μετά τα 500μ. η σφαίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της κινητικής της ενέργειας και δεν συνίσταται.

  Απάντηση
  • AXEΡΩΝ

   dg,ἡ βολίδα των 7,62Χ51 διατηρεί ὑπερηχητική ταχύτητα μέχρι τα 1.100 μέτρα,και παραμένει φονική ὑπό προϋποθέσεις,γι΄αὐτό το βεληνεκές ἕως τα 1.200 μέτρα θεωρείται ὡφέλιμο,ἀλλά ὅχι δραστικό.
   Ἡ ΗΚ ἤ ὁ νέος Γερμανικός Στρατός (Bundeswehr) θεώρησαε ὅτι μετά τα 400 μέτρα,ἡ σκόπευση δυσχεραίνεται σημαντικά,ἑνὼ ὑπερβαίνεται και το ὅριο διασπορὰς πέραν του «ὀρθίου ἀνδρός»,δηλαδή ἀπό ὤμο σε ὤμο,αὐτό που οἱ Ἀγγλοσάξωνες ἀποκαλοῦν Minute Of Man,(MOM),ὁπότε ἡ σκόπευση γίνεται συμπτωματική σε μεμονωμένη βολή,γι΄αὐτό περιόρισαν την διαβάθμιση στα 400 μέτρα.
   Ἄφησαν ὅμως την δυνατότητα σκοπεύσεως στο περίπου,μετά τα 400 και ἕως τα 1.200 μέτρα,μέσω της ἀνοικτῆς γραμμῆς,ἑνὼ στο ΗΚ-11 το κλισιοσκόπιο διαβαθμίζεται ἀπό τα 200 μέχρι τα 1.200 μέτρα ἐπειδή προορίζεται κυρίως για βολή κατά ριπάς,ὁπότε και ἡ πιθανότητα εὐστοχίας εἶναι αὐξημένη.

   Απάντηση
   • defencegreece

    Πλήρης απάντηση Αχέρων 😉
    Να προσθέσω ότι η κινητική ενέργεια εξαρτάται από το τετράγωνο της ρίζας της ταχύτητας (Κ=(m*v^2)/2 ) καθε μικρή απόκλιση στην ταχύτητα έχει σημαντική απόκλιση στην Κινητική ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει αστάθεια ή αλλιώς μεγαλύτερη διασπορά στην πορεία της σφαίρας.

    Βέβαια το 7.62Χ51 είναι πολύ ισχυρό και μετά τα 400 μ.
    Πάντως να σου πω την αληθεια περισότερο χρησιμοποιούσαμε τις νυχτερινές διόπτρες παρά βολή με διόπτρα Steiner.
    Δεν γνωρίζω την διαδικασία ρύθμισης της διόπτρας Steiner. Θα με ενδιέφερε κάποια επιπλέον πληροφορία

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν γνωρίζω ἀπό διόπτρες,dg,στην θητεία μου προ δεκαετιῶν ὑπήρχαν κάτι λίγοι τύποι σε VARO νυκτός και διόπτρες ἡμέρας Phillips για τα Εφ-Νί.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: