Στη φωτογραφία CF-18 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά. (Πηγή: Wikipedia)

Αρχικά ο Καναδάς είχε επιλέξει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Ο Καναδάς λέει ότι πρόκειται να δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Καναδάς έχει ανοιχτεί προς πέντε εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών για την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών CF-18, ανακινώντας την παρατεταμένη και προβληματική διαδικασία επιλογής του νέου μαχητικού.

Το 2010, με ανακοίνωση το,  ο Καναδάς γνωστοποίησε ότι θα αναθέσει με ενιαία σύμβαση στην Lockheed Martin, την απόκτηση 65 μαχητικών F-35 αλλά μετά από την εκτίναξη του κόστους στα ύψη απέσυρε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Η Οττάβα διαθέτει συνολικά 9 δισ. για την αγορά νέου μαχητικού.

Το υπουργείο Δημοσίων Έργων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες φήμες που είχαν διαρρεύσει από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε με μία ανακοίνωση την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου πως η Οττάβα θα συνομιλήσει με την Lockheed Martin και ακόμη τέσσερις εταιρείες:

  • Boeing, η οποία κατασκευάζει το F-18 Super Hornet,
  • EADS, η οποία κατασκευάζει το Eurofighter,
  • SAAB, η οποία κατασκευάζει το Gripen και την
  • Dassault, η οποία διαθέτει το Rafale.

Το υπουργείο συμπλήρωσε πως έχει αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο και στις πέντε εταιρείες, με το οποίο αναζητεί λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες των μαχητικών που είναι σε παραγωγή ή που πρόκειται να τεθούν σε παραγωγή.

Αφότου, οι εταιρίες απαντήσουν τότε θα σταλεί από τον Καναδά, ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο που θα αναζητεί λεπτομερείς εκτιμήσεις κόστους.

Το τελευταίο έτος η κυβέρνηση του Καναδά απέσυρε το ενδιαφέρον απόκτησης του F-35 μετά από αναφορά παρατηρητηρίου δαπανών, η οποία έλεγε πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν υποβαθμίσει επίτηδες τις δαπάνες και τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η Οττάβα λέει ότι θα μπορούσε τελικά να αποφασίσει να αγοράσει F-35, το οποίο έχει πληγεί από υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Διαβάστε επίσης: Ενόψει της αγοράς μαχητικών F-35, ο Καναδάς αναζητεί νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: