Εκτόξευση πυραύλου από μια πλωτή εξέδρα στον Ειρηνικό. (Πηγή: spaceflight101)

Πάνω που φαινόταν να έχει γλιτώσει από την πτώχευση, υπέστη ακόμα ένα πλήγμα. Η ρωσική σήμερα εταιρεία Sea Launch, η οποία ειδικεύεται στις εκτοξεύσεις από μια πλωτή εξέδρα στον Ειρηνικό, έχασε έναν πύραυλο που θα μετέφερε σε τροχιά έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών. Το πολύτιμο φορτίο συνετρίβη στον ωκεανό νότια της Χαβάης.

Ο πύραυλος Zenit-3SL επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο Intelsat-27, βάρους 6,2 τόνων, ο οποίος θα τοποθετούνταν πάνω από τον Ατλαντικό και θα προσέφερε τηλεοπτικό σήμα και διαδικτυακές συνδέσεις στην Αμερική και την Ευρώπη.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YVCWokch2oQ]

Ο δορυφόρος της Intelsat, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, καταστράφηκε όταν ο πύραυλος υπέστη βλάβη 40 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση στις 09.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα της εκτόξευσης και προσφέρουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας στον πελάτη μας την Intelsat και τον κατασκευαστή του σκάφους, Boeing» ανακοίνωσε η διεύθυνση της Sea Launch AG.

Η εταιρεία έχει πράγματι κάθε λόγο να μετανιώνει για την αποτυχία, δεδομένου ότι δεν έχει περάσει καιρός από τότε που επέστρεψε από καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Η Sea Launch χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη πλατφόρμα πετρελαίου, με την ονομασία Odyssey, η οποία μετακινείται για κάθε εκτόξευση από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια νότια του συμπλέγματος της Χαβάης, κοντά στον ισημερινό.

Στη θέση αυτή, οι πύραυλοι δέχονται μια επιπλέον ώθηση λόγω της περιστροφής της Γης και μπορούν έτσι να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία με λιγότερα καύσιμα.

Έπειτα από μια θεαματική αποτυχία ενός πυραύλου το 2007, η εταιρεία αντιμετώπισε μείωση των παραγγελιών και συσσώρευση χρεών, κατάφερε όμως να επιζήσει. Σήμερα ανήκει σε μια ρωσική κοινοπραξία με επικεφαλής τη μεγάλη αεροδιαστημική εταιρεία Energia. Ο πύραυλος Zenit-3SL, ο οποίος έχει γενικά καλό ιστορικό, κατασκευάζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα συμβόλαια με την εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών Intelsat, με έδρα το Λουξεμβούργο, έχουν κεφαλαιώδη σημασία για το μέλλον της Sea Launch μετά την παρ΄ολίγον χρεοκοπία.

Newsroom

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: