Αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd. ( koolnews)

Την πώληση της εταιρείας Hellas Sat αντί 208 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες, 7 Φεβρουαρίου 2013, ο ΟΤΕ. Αγοραστής είναι η εταιρεία ArabSat Cyprus Ltd, θυγατρική εταιρεία του αραβικού δορυφορικού οργανισμού ArabSat Satellite Communications με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, για μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το ελληνικό κράτος, δεδομένου ότι η Ηellas Sat αξιοποιεί κρατικό περιουσιακό στοιχείο. Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννης χαρακτήρισε τη συμφωνία στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα μας με μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των δορυφορικών υπηρεσιών. «Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο μια τέτοια επένδυση είναι διπλά σημαντική», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή διασφαλίζεται η αξία της αρχικής επένδυσης του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο επενδυτής δεσμεύεται για παραγγελία και εκτόξευση νέου δορυφόρου στην τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα, διασφαλίζοντας τη λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας.

Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του (99,05%) στην Hellas Sat ανέρχονται σε 208 εκατ. ευρώ, χωρίς το μέρισμα που θα εισπραχθεί στη διάρκεια του έτους. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το β΄ τρίμηνο του 2013. Η πώληση της Hellas Sat απαλλάσσει τον ΟΤΕ από το άγος της ανανέωσης του δορυφορικού συστήματος, η ζωή του οποίου λήγει σε λίγα χρόνια και η οποία απαιτεί νέα επένδυση 200 εκατ. δολ. Επίσης ενισχύει περαιτέρω τη ρευστότητά του.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ένας από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Hellas Sat, παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.

Η ArabSat έχει εκτοξεύσει μέχρι τώρα 15 δορυφόρους και σήμερα διαχειρίζεται έξι δορυφόρους προσφέροντας δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: