Η εταιρεία Sukhoi πρόκειται να διαθέσει προς εξαγωγή την μονοθέσια και διθέσια εκδοσή του πέμπτης γενιάς (PAK FA) μαχητικού αεροσκάφος T-50.

Φωτογραφία του 5ης γενιάς ρωσικού μαχητικού T-50. To εικονιζόμενο μαχητικό, είναι το τέταρτο T-50 που ολοκλήρωσε την πρώτη πτήση μεγάλης απόστασης από το Komsomolsk-on-Amur της ρωσικής Άπω Ανατολής στη δυτική Ρωσία. (Sukhoi)

Την είδηση μεταδίδει ο ιστότοπος Lenta.ru επικαλούμενος δήλωση του προέδρου της αεροπορικής εταιρείας United Aircraft Corporation (UAC), Μιχαηλ Ποποσιαν, ο οποίος κατά την διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης Aero India 2013, που πραγματοποιείται στο Μπάνγκαλορ, δήλωσε πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων. Μετά από αυτό, η εταιρεία θα δώσει στην δημοσιότητα τον αριθμό των προς εξαγωγή μονοθέσιων και διθέσιων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της UAC, προς το παρόν μόνο οι μονοθέσιες εκδόσεις του PAK FA εκτελούν δοκιμές, αλλά οι δοκιμές των διθέσιων μαχητικών θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Ο Ποποσιαν, πρόσθεσε επίσης πως και με ένα πιλότο θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει πολλαπλού ρόλου αποστολές χάρις στα αεροπορικά ηλεκτρονικά και το επίπεδο αυτοματισμού που διαθέτει το μαχητικό.

Το ομοίωμα του FGFA που παρουσιάστηκε στην έκθεση Aero India 2013 είχε κλίμακα 1:10 και ήταν βαμμένο στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας (IAF). (Πηγή: cavok)

Η UAC έχει παρουσιάσει ένα ομοίωμα του πέμπτης γενιάς μαχητικό FGFA και πολλαπλού ρόλου μεταφορικό MTA αεροσκάφους στην αεροπορική έκθεση Aero India 2013. Τα FGFA και MTA αναπτύσσονται με συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας.

Η Ινδία προτίθεται να αγοράσει 144 μαχητικά αεροσκάφη FGFA (αρχικά η Ινδία μελετούσε την αγορά 214 μαχητικών). Πιθανόν τα περισσότερα από αυτά τα μαχητικά θα είναι διθέσια.

To κόστος ανάπτυξης του FGFA εκτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο του 2012 η Ινδία δήλωσε πως σχεδιάζει να ξοδέψει περίπου 35 δισ. δολ. στην ανάπτυξη και αγορά των μαχητικών αεροσκαφών FGFA. Το πρώτο πρωτότυπο του FGFA πρόκειται να παραδοθεί στην Ινδία το 2014. Το δεύτερο και το τρίτο – το 2017 και 2019 αντίστοιχα.

Το FGFA θα έχει μήκος 22,6 μέτρα και ύψος 5,9 μ. Το άνοιγμα φτερών θα είναι 14,2 μ. και 34 τόνους το μέγιστο βάρος απογείωσης. Το μαχητικό θα είναι εφοδιασμένο με κινητήρες εξοπλισμένους με σύστηµα διανυσµατικού ελέγχου πτήσης TVC (Thrust Vectoring Control) και η αυτονομία του θα είναι 3800 χιλιόμετρα. Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης του μαχητικού θα είναι περίπου 2300 χλμ/ωρα. Το FGFA πρόκειται να εξαχθεί σε άλλες χώρες.

Η συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη και παραγωγή του πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφους FGFA υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2007, στη Μόσχα κατά την διάρκεια της 7ης διακυβερνητικής σύσκεψης μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: