Η ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία Irkut έχει ξεκινήσει τις εργασίες ανάπτυξης ενός προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους το οποίο θα προέρχεται από το μαχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-130. Την είδηση μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

To νέο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος θα προέρχεται από το μαχητικό εκπαιδευτικό Yak-130. Στη φωτογραφία το Yak-130 στην αεροπορική έκθεση MAKS-2011. (Πηγη: Wikipedia)

Αυτή η κίνηση μπορεί να εξηγηθεί από τη διαρκώς αυξανομένη απαίτηση, της ρωσικής και παγκόσμιας αγοράς, για ένα ελαφρύ μαχητικό άεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Izvestiya, η οποία επικαλείται δήλωση εκπροσώπου του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα, η ανάπτυξη του ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 – 2014. Το μαχητικό άεροσκάφος προερχόμενο από το Yak-130 πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα σε διεθνείς αεροπορικές εκθέσεις.

Η εφημερίδα, συμπλήρωσε πως η εργασία χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την εταιρεία Irkut. To αεροσκάφος πρόκειται να εξοπλιστεί με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Τα αεροπορικά ηλεκτρονικά συστήματα θα είναι συμβατά με υψηλής ακριβείας όπλα κατευθυνόμενα με λέιζερ, κάμερες και δορυφορική καθοδήγηση.

Η εταιρεία United Aircraft Corporation δήλωσε πως ο τομέας των ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς στην παγκόσμια αγορά, ωστόσο η Ρωσία απουσιάζει απ’ αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ρωσία είναι δεύτερη στο διεθνές εμπόριο μαχητικών αεροσκαφών (πρώτη χώρα είναι οι ΗΠΑ). Αυτός ειναι ο λόγος που, σύμφωνα με την UAC, η κατάσταση στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών είναι απαράδεκτη.

Τα κλασικά μαχητικά αεροσκάφη όπως το ρωσικό Su-25 και το αμερικάνικο A-10 Thunderbolt II είναι πολύ ακριβά για τις περισσότερες χώρες εισαγωγείς (25 με 60 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την διαμόρφωση και το μοντέλο). Τα ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ οικονομικότερα (κάτω από 15 εκατ. δολ.), τα μαχητικά του τύπου μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο από 1 τόνο οπλισμό, δεν διαθέτουν θωράκιση και είναι εξοπλισμένα με ελαφρύ οπλισμό, αλλά είναι αρκετά για συγκρούσεις μικρής έντασης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών είναι το σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας. Οι πιλότοι δεν χρειάζονται επιπρόσθετη εκπαίδευση για τον χειρισμό αυτών των μαχητικών επειδή θα προέρχονται από εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία τη Ρωσίας ενέκρινε τα σχέδια της εταιρείας Irkut.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: