Μήνυμα-Απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας

Στη φωτογραφία η ΤΠΚ Λάσκος, την 31 Μαΐου 2012, εκτελεί βολή βλήματος επιφανείας – επιφανείας ΜΜ-38 EXOCET εναντίον πλωτού στόχου, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12» που διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρήτης. (Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ)

Τρεις ασκήσεις ταυτόχρονα διεξάγει το Πολεμικό Ναυτικό με ανάπτυξη δυνάμεων στο Αιγαίο, από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο. Θα πραγματοποιηθούν και βολές επιφανείας-επιφανείας με… σύγχρονα όπλα και μετακίνηση συστοιχιών πυραύλων «Exoset» από τη Λήμνο στην Κρήτη. Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση, με τα περισσότερα πλοία να βρίσκονται σε δράση, συνιστά και μήνυμα προς την Τουρκία η οποία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο Αιγαίο και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται από χθες 13 Φεβρουαρίου και θα είναι έως την Παρασκευή 14 του μηνός, 4 φρεγάτες, 9 πυραυλάκατοι, 2 υποβρύχια (το ένα θα είναι το «Παπανικολής»), 3 ναρκοθηρευτικά, 1 κανονιοφόρος και 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Τα πολεμικά πλοία θα συνεπικουρούνται από πέντε ελικόπτερα τύπου «Aegean Hawk». Όλες αυτές οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα διεξαγάγουν τις ασκήσεις «Αστραπή», «Ορμή» και «Γρίπας», αλλά θα υπάρξει συνεργασία τους με στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν βολές με πυραύλους «Exoset» και «Penguin», εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Στόχος θα είναι ένα παροπλισμένο πλοίο, ενώ οι βολές θα εκτελεστούν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Μάλιστα, η βολή «Exoset» θα γίνει από συστοιχία εδάφους που μεταφέρθηκε από τη Λήμνο στη Μεγαλόνησο για τις ανάγκες της άσκησης. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με επίκεντρο το πεδίο βολής της Άνδρου. Μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού έχει να συμβεί μήνες. Το δε πεδίο δράσης, Κεντρικό, Νότιο Αιγαίο και έως το Καστελλόριζο, αξιωματικοί το συνδέουν με αυτά που πρόσφατα είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, περί αλλαγής στρατηγικής προσέγγισης και πέραν του Αιγαίου, έως την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την υπεράσπιση της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων από πάσης φύσεως απειλές.

Τα γυμνάσια, επίσης, τα οποία θα παρακολουθήσει η στρατιωτική ηγεσία, αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας. Τελευταία ήταν η νυχτερινή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικό ελικόπτερο στην Κάλυμνο.

(Ε.Τ. 14/02/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: