Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Predator χρησιμοποιείται κατά στόχων στη Μέση Ανατολή. (Πηγή: USAF)

Αναγνωρίζοντας την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή του από ηλεκτρονικά συστήματα, ρομποτικούς πολεμιστές και μάχες εξ αποστάσεως, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να καθιερώσει μετάλλιο για τους κυβερνοστρατιώτες του.

Το μετάλλιο, με απόφαση του υπουργού Άμυνας Λίο Πανέτα, αναφέρει το Associated Press, θα απονέμεται σε όσους έχουν άμεση αλλά εξ αποστάσεως επίδραση στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Αυτό περιλαμβάνει χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή ειδικούς του κυβερνοπολέμου, οι δραστηριότητες των οποίων (αμυντικές ή επιθετικές) καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Σε κλίμακα σπουδαιότητας, το νέο μετάλλιο Διακεκριμένης Πολεμικής Επιχείρησης θα είναι ανάμεσα στο Χάλκινο και τον Αργυρό Αστέρα.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τον μεγαλύτερο ίσως στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών για καθήκοντα επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, αλλά και επιθετικές ενέργειες, όπως την εξόντωση μαχητών της Αλ Κάιντα

Οι χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ βρίσκονται πολλές φορές σε βάσεις στο ηπειρωτικό έδαφος της χώρας, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σημεία των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν ή γύρω από το Κέρας της Αφρικής, το νέο πεδίο μάχης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η δραστηριότητα προκαλεί σοβαρά νομικά και ηθικά διλήμματα για τους τρόπους διεξαγωγής του πολέμου και την δυνατότητα που έχουν οι χειριστές (κατόπιν εντολών φυσικά) να αποφασίζουν ποιον και πότε θα σκοτώσουν.

Newsroom

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: