Φωτογραφία των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ΒΤΡ-4 κατά την μεταφορά τους στο Ιράκ (Πηγή: Iraqi Armed Forces Forums)

Ανώτερος ιρακινός βουλευτής κατηγόρησε την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, την Ουκρανία πως παρέδωσε, στο Ιράκ, χαμηλής ποιότητας τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και παραβίασε του όρους παράδοσης της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2009.

«Ο έλεγχος στις παραδόσεις ουκρανικών οπλικών συστημάτων στο Ιράκ αποκάλυψε διαφθορά όσον αφορά το Τμήμα 3 της σύμβασης, σχετικά με την πώληση 420 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, εκ των οποίων μόνο 100 έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα παρά το γεγονός πως η σύμβαση επικυρώθηκε αρκετά χρόνια πριν», είπε σε συνέντευξή στο αραβόφωνο τμήμα ειδήσεων του RIA Novosti (RN), ο βουλευτής Shiwan Muhammad Taha, μέλος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ιρακινού Κοινοβουλίου.

Όλα τα οχήματα BTR-4 που έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα έχουν «πάρα πολύ παλιά, σκουριασμένα σκάφη«, δήλωσε, προσθέτοντας πως «οι κινητήρες τους είναι δυσλειτουργικοί».

Το Ιρακινό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να συσταθεί μία ειδική επιτροπή, ώστε να ερευνήσει την εφαρμογή της σύμβασης και να κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων, είπε ο Taha.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιτροπή καταπολέμησης διαφθοράς του ιρακινού Κοινοβουλίου, δημοσιοποιήσε έκθεση για τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στην εφαρμογή της σύμβασης των ουκρανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της σύμβασης των BTR-4 αξίας 456 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το RN, η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές όπλων στο κόσμο.

Το 2009, η Ουκρανία και το Ιράκ υπέγραψαν σύμβαση αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολ. για την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροσκαφών και σχετικού εξοπλισμού, κατευθυνόμενων βλήματα ακριβείας, όπως επίσης και την παροχή υπηρεσιών εκσυγχρονισμού και συντήρησης. Η σύμβαση βρέθηκε αρκετές φορές στα πρόθυρα τερματισμού λόγω των καθυστερήσεων παράδοσης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: