Αεροσκάφος διοίκησης, έλεγχους και διαχείρισης μάχης E-8 Joint STARS της USAF. (Wikipedia)

Το Διακλαδικό Σύστημα Ραντάρ Αναγνώρισης Στόχου E-8C (Joint STARS) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ),  αντάλλαξε με επιτυχία δεδομένα αναγνώρισης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (MEA) RQ-4B Global Hawk Block 40, κατά τη διάρκεια πτήσης που πραγματοποιήθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013.

RQ-4 Global Hawk σε πτήση. (Πηγή Wikipedia)

Η ανταλλαγή δεδομένων, είναι η πρώτη προσπάθεια στη σύζευξη στοιχείων ραντάρ ενός επίγειου κινούμενου στόχου από ενα ΜΕΑ Global Hawk μ’ενα αεροσκάφος Joint STARS. Έπειτα, οι πληροφορίες, μέσω του Joint STARS, μπορούν να αποσταλούν στις επίγειες δυνάμεις.

Η πτήση επέδειξε με επιτυχία την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο πλατφορμών, στην ενδεχόμενη βελτίωση και επέκταση των δυνατοτήτων αναγνώρισης και επιτήρησης, των δυνητικά αναπτυσσόμενων δυνάμεων.

Το Join STARS είναι μια πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου και ενα εναέριο σύστημα διαχείρισης μάχης, το οποίο διεξάγει αναγνώριση επίγειων κινούμενων ή ιπτάμενων στόχων με σκοπό την κατανόηση της εχθρικής κατάστασης, αναγνώρισης της τοποθεσίας υποστήριξης του εχθρού, την ανίχνευση, σκόπευσης και την διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων.

Το Global Hawk μεταφέρει φορτίο με πληθώρα αισθητήρων πληροφοριών, αναγνώρισης και παρακολούθησης οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στους στρατιωτικούς επικεφαλής να συλλέξουν εικόνες και να ανιχνεύσουν κινούμενους ή στατικούς επίγειους στόχους με την χρήση του ραντάρ.

Με δυνατότητα να πετά για περισσότερο απο 30 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 60000 ποδών, το σύστημα μπορεί, επίσης, να παρέχει  εναέριες επικοινωνίες και δυνατότητα διαμοιρασμού (sharing) πληροφοριών στις στρατιωτικές μονάδες σε δυσμενή καιρικές συνθήκες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: