Η Τουρκία και το Ιράν ξανάρχισαν το εμπόριο χρυσού με φυσικό αέριο και τον Φεβρουάριο υπογράψανε συμφωνία αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) εναντίον της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης το Φεβρουαρίου του 2011 στην Τεχεράνη. (Πηγή: reuters)

Τον Φεβρουάριο η Τουρκία εξήγαγε χρυσό, αξίας περίπου 120 εκ. δολ., στο Ιράν, μετά την ανακοίνωση μορατόριουμ τον Ιανουαρίου, δημοσίευσε το Presstv.

Στοιχεία από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (TUIK) έδειξαν πως η Άγκυρα πούλησε τον Ιανουάριο, χρυσό στη Τεχεράνη, καθώς από την 6η Φεβρουαρίου οι τράπεζες και οι έμποροι εφαρμόζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ με στόχο τα έσοδα του Ιράν από το πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι έχουν επιβάλει μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, έχοντας ως βάση την κατηγορία πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Την 6η Φεβρουαρίου του 2013, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις με στόχο τα έσοδα του Ιράν από τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι κυρώσεις εμποδίζουν το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στα κέρδη που συγκέντρωσε από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, έμπορος χρυσού από την Τουρκία ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, είπε, «Λόγω των κυρώσεων, κανένας δεν θέλει να προσελκύει την προσοχή. Αυτός ίσως να είναι ο λόγος που οι εξαγωγές προς το Ιράν σταμάτησαν τον Ιανουάριο».

«Ωστόσο, το εμπόριο με το Ιράν συνεχίζεται, πάντα θα υπάρχουν μετακινήσεις εμβασμάτων» συμπλήρωσε ο τούρκος έμπορος χρυσού.

Την 4η Ιανουαρίου 2013, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαλεγίαν συγκρούστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις πιέσεις της στην Άγκυρα να σταματήσει το εμπόριο χρυσού αντί φυσικού αερίου, λέγοντας πως η απαίτηση της ΕΕ θα προσκρούσει σε «κουφά αυτιά».

Την 26η Δεκεμβρίου 2012, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο από το Ιράν ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της Δύσης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: