Μείωση για πρώτη φορά σε μιάμιση δεκαετία κατέγραψαν το 2012 οι εξοπλιστικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες «έσφιξαν» το ζωνάρι -κάμψη που δεν αντιστάθμισαν οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες Ρωσίας και Κίνας.

H κρίση μείωσε τους νέους εξοπλισμούς ΗΠΑ και ΕΕ, οι οποίες πάντως συνεχίζουν να ανιτπροσωπεύουν τα 3/5 των στρατιωτικών δαπανών. (Φωτογραφία: cdn6)

Όπως αναφέρει το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης (SIPRI), στα στοιχεία συνέβαλε η μείωση της αμερικανικής εμπλοκής στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αντιθέτως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, αναδιατάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 7,8% για το 2012 και συνολικά κατά 175% από το 2003. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 16% το 2012, και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά στις προσπάθειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσει την ισχύ των ρωσικών όπλων.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στο σύνολό τους παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 0,5% στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, που ήταν η πρώτη μείωση σε πραγματικούς αριθμούς από το 1998, αναφέρει το International Peace Research Institute, που είναι ένα ινστιτούτο ερευνών για τη διεθνή ασφάλεια, τους εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό.

«Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής στις στρατιωτικές ισορροπίες, από τις πλούσιες δυτικές χώρες προς τις αναδυόμενες περιοχές », δήλωσε ο Σαμ Πέδρο Φρίμα, στέλεχος του SIPRI.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 6% και βρίσκονται κάτω από το 40% των παγκόσμιων δαπανών συνολικά, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνει το SIPRI.

Στην Ευρώπη, τα μέτρα λιτότητας που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2008, έχουν αναγκάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να περικόψουν δαπάνες κατά 10% σε πραγματικούς όρους. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, φθάνοντας στο ναδίρ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά επιταχύνθηκαν απότομα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

news.in.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: