Το Ιράν πραγματοποίησε την 16 Απριλίου τη δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-θαλάσσης στον Κόλπο, όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός, λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία για επίδειξη της στρατιωτικής πυγμής σε μία περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Εκτόξευση του ιρανικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Shahab 3 κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της στρατιωτικής άσκησης, με το κωδικό όνομα Μεγάλος Προφήτης την 3 Ιουλίου 2012. (Πηγή: Presstv)

«Το υπουργείο Αμύνης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει έναν νέο πύραυλο στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πλήξει με επιτυχία τον στόχο του», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης στρατηγός Ματζίντ Μποκαεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο περιέγραψε τον πύραυλο αυτό ως βαλλιστικό.

«Ο νέος αυτός πύραυλος, που είναι εξοπλισμένος με σύστημα επιφανείας-επιφάνειας, μετά την εκτόξευσή του εξέρχεται από την ατμόσφαιρα, επανέρχεται με μεγάλη ταχύτητα και καταστρέφει πλήρως το πολεμικό, ή άλλου είδους, σκάφος που στοχεύει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μποκαεΐ δεν διευκρίνισε πότε δοκιμάσθηκε ο πύραυλος αυτός, ούτε και έδωσε λεπτομέρειες για το βεληνεκές του: «όταν δοκιμάσθηκε ο πύραυλός μας, όλα τα εχθρικά καταδρομικά και σκάφη ανέκρουσαν πρύμνα από τα όρια των χωρικών μας υδάτων», φέρεται να δήλωσε ο στρατηγός σύμφωνα με το IRNA.

Η Ισλαμική δημοκρατία θα εορτάσει την Εθνική Ημέρα του Στρατού την 18η Απριλίου, τελετή που χαρακτηρίζεται ευκαιρία για να επιδείξει την στρατιωτική της δύναμη και τα τελευταία εξοπλιστικά της αποκτήματα.

kathimerini.gr

Την 1η Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης Velayat 91, οι Ιρανικές Δυνάμεις πραγματοποιήσαν δοκιμή του εγχώριας κατασκευής πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Nour. To Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν την 28 Δεκεμβρίου εκτέλεσε εξαήμερη ναυτική ασκηση, με σκοπό να επιδείξει τις δυνατότητες προάσπισης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
Η τελευταία έκδοση του πυραύλου επιφανείας αέρος Ra’d επίσης δοκιμάστηκε την 31η Δεκεμβρίου 2012.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: