Το Ισραήλ πρόκειται να σταματήσει τη χρήση σε πολεμικές επιχειρήσεις βομβών με λευκό φώσφορο, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ακόμα και θανατηφόρες για όσους βρεθούν κοντά στο σημείο που εκρήγνυνται.

Βόμβες λευκού φωσφόρου κατά την επιχείριση στη Γάζα το 2009. (Πηγή: expose-the-war-profiteers)

Πάντως, κατά τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για βόμβες με «ελάχιστη ποσότητα» λευκού φωσφόρου, που «θα αποσυρθούν σύντομα», αναφέρει το BBC.

Για τη χρήση των βομβών αυτού του τύπου, κυρίως στη Γάζα, το Ισραήλ είχε επικριθεί με σφοδρότητα από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ και η HRW είχαν επισημάνει τη χρήση τους μέσα στην πυκνοκατοικημένη Γάζα κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του 2008-2009 όταν είχαν σκοτωθεί 1400 Παλαιστίνιοι, σε μεγάλο μέρος τους άμαχοι.

Κατά την HRW μάλιστα η χρήση από το Ισραήλ ήταν «σκόπιμη ή ριψοκίνδυνη», κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου, και προκάλεσε «άσκοπους θανάτους αμάχων».

Οι βόμβες χρησιμοποιούνται σαν εμπρηστικές ή για την δημιουργία προπετάσματος καπνού που αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο. Θα αντικατασταθούν από καπνογόνες βόμβες.

Ο φώσφορος αναφλέγεται αυθόρμητα και μπορεί να προκαλέσει φοβερά εγκαύματα αν πέσει πάνω στο σώμα.

Η Σύμβαση για τα Συμβατικά Όπλα του 1980 απαγορεύει την χρήση λευκού φωσφόρου σαν εμπρηστικό μέσο κατά αμάχων ή σε επιδρομές.

 

Newsroom ΔΟΛ

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: