Πειραματικό αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης.

Το πειραματικό X-51A Wavwrider είναι ενα μή επανδρωμένο αυτόνομο υπερηχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με κινητήρες «scramjet». (Πηγή: outlookseries)

Το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης κατάφερε να σπάσει ένα πειραματικό αμερικανικό σκάφος, φτάνοντας την ταχύτητα των Μαχ 5,1, σε μια πτήση που διήρκεσε περισσότερο από έξι λεπτά, δήλωσε την Παρασκευή 3 Μαΐου αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος X-51A Waverider απογειώθηκε την Τετάρτη από την αεροπορική βάση Έντουαρτζ και ταξίδεψε 230 ναυτικά μίλια (426 χιλιόμετρα) στη μεγαλύτερη υπερηχητική πτήση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί.

Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων, το αεροσκάφος συνέχισε να αποστέλλει δεδομένα τηλεμετρίας, έως ότου έπεσε στη θάλασσα και καταστράφηκε, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο. Συνολικά, 370 δευτερόλεπτα συνεχούς αποστολής δεδομένων συγκέντρωσαν οι ερευνητές.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3_RrFXQViyo]

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία», είπε ο Τσάρλι Μπρινκ, διευθυντής του προγράμματος. «Πιστεύω ότι όλα όσα μάθαμε από το X-51A Waverider θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και θα αποτελέσουν θεμέλιο για μια σειρά υπερηχητικών εφαρμογών».

Το αεροσκάφος ήταν εφοδιασμένο με κινητήρες «scramjet», οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητες που έως τώρα μόνο οι πυραυλοκινητήρες είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Οι εν λόγω κινητήρες διαφέρουν από άλλους κυρίως επειδή χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες ως καύσιμο, το οποίο εγχύεται στους θαλάμους καύσης του «scramjet» και αναμειγνύεται με τον αέρα οπότε και προκαλείται ανάφλεξη.

news247.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: