Ένα σοβαρό σχεδιαστικό ελάττωμα είναι η αιτία που το νέο υποβρύχιο του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, κόστους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να βυθιστεί στο βυθό της θάλασσας.

Υποβρύχιο κλάσης S-80. (Πηγή: naval-technology)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, οι λάθος υπολογισμοί στο στάδιο της μηχανικής κατασκευής, θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διετή καθυστέρηση στη παράδοση του πρώτου από τα τέσσερα υποβρύχια του Ισπανικού ΠΝ που κατασκευάζονται απο το Ισπανικό κρατικό ναυπηγείο της Navantia.

Τον προηγούμενο μήνα προέκυψε, πως το υποβρύχιο Isaac Peral (S-81) – ένα υποβρύχιο της νέας κλάσης S-80 το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του Ισπανού που θεωρείται ως ο εφευρέτης του υποβρυχίου-  ήταν υπέρβαρο κατά 75 τόνους, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα ανάδυσης του στην επιφάνεια της θάλασσας μετά απο την κατάδυση.

Η Navantia παραδέχθηκε την ύπαρξη «αποκλίσεων που σχετίζονται με την ισορροπία βάρους» στο υποβρύχιο, και υπολόγισε πως θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια επιπλέον για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Το 233 ποδών υποβρύχιο ίσως να χρειαστεί να επιμηκυνθεί για να αντισταθμισθεί το υπερβολικό βάρος, ένας επανασχεδιασμός που έρχεται με επιπλέον κόστος, περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε επιπρόσθετο μέτρο.

Το ναυπηγείο με έδρα την Cartagena της νότιας Ισπανία, αναζητεί «ειδικούς τεχνικούς από το εξωτερικό» ώστε να κατευθύνουν τον επανασχεδιασμό του φημολογούμενου «ως το πιο σύγχρονο συμβατικό υποβρύχιο».

Η αρχική ημερομηνία παράδοσης είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2015, όμως τώρα αναμένεται να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια.

Το Ισπανικό ΠΝ έχει παραγγείλει τέσσερα υποβρύχια με κόστος 2.2 δις ευρώ, μία από τις πιο ακριβές συμβάσεις στην ιστορία του Ισπανικού Στρατού, και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο λογαριασμό.

Εν τω μεταξύ, το Ισπανικό ΠΝ θα πρέπει να καταβάλει το κόστος συντήρησης του γερασμένου στόλου υποβρυχίων που διαθέτει σε υπηρεσία, το οποίο υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας έχει δει τον προυπολογιμό του να μειώνεται κατα 30 τοι εκατό απο την εναρξή της οικονομικής κρίσης το 2008 σε μία πορεία λιτότητας με σκοπό την μείωση του δημόσιου ελλειματος της χώρας.

2 Σχόλια

 1. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  …ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ !!! …ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΨΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ) «ΕΓΕΡΝΕ»;
  ΜΗΠΩΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ;

  Απάντηση
  • Δούκας Γ.

   Το Παπανικολής είναι πλέον αξιόμαχο! Όσο για τους Ισπανούς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, είναι πολλά τα λεφτά αγαπητέ.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: