Δύο ρωσικά αντιπυραυλικά ραντάρ -ένα στο Βαλτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και ένα στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας- προκειται να τοποθετηθούν το 2014 δημοσίευσε την 6η Ιουνίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN) επικαλούμενο δήλωση του Διοικητή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Το αντιπυραυλικό ραντάρ Voronezh-M στο Λεχτούσι της Αγίας Πετρούπολης. (Πηγή: Wikipedia)

Σύμφωνα με το RN, κατά τη διάρκεια της τελετής ενεργοποίησης του τελευταίου σταθμού ραντάρ κλάσης Voronezh-DM στο Άρμαβιρ της Νότιας Ρωσίας, ο Υποστράτηγος Αλεξάνταρ Γκολοφκα δήλωσε πως οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεν προκειται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το ραντάρ στο Άρμαβιρ, σύμφωνα με το Ρωσικό Στρατό, επιτηρεί μία περιοχή που επεκτείνεται από τη Γαλλία και Ισπανία στα δυτικά, την Αλγερία στα νοτιοδυτικά, το Σουδάν στα νότια και το Ιράν, Αφγανιστάν και τμήμα της Ινδίας και Πακιστάν στα νοτιοανατολικά.

Ραντάρ Voronezh-M στο στο Λεχτούσι της Αγίας Πετρούπολης. (Πηγή: wikimapia)

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως μέχρι το 2018 η Ρωσία θα θέσει σε λειτουργία εφτά προηγμένους σταθμούς ραντάρ.

Στα μέσα Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της κατασκευής ενός ολοκληρωμένο πεδίου ραντάρ του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πυραύλων (MAEWS).

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, το ραντάρ MAEWS στο Καλίνινγκραντ -το δυτικότερο σημείο της Ρωσίας- θα επιτηρεί την περιοχή ανάμεσα στο Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Αφρική, όπου θα παρέχει πληροφορίες για οποιοδήποτε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στη περιοχή ευθύνης του. Το ραντάρ έχει δραστικό βεληνεκές πάνω από 6000 χιλιόμετρα.

Τα ραντάρ κλάσης Voronezh-DM μπορούν να αναπτυχθούν σε ελάχιστο χρόνο σε μία νέα τοποθεσία, και απαιτούν λιγότερο προσωπικό χειριστών για την λειτουργία τους σε σύγκριση με τους προηγούμενους σταθμούς.

Η Ρωσία διαθέτει ένα ακόμα ραντάρ κλάσης Voronezh-DM στο προάστιο Λεχτούσι της Αγίας Πετρούπολης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: