Εμπρόσθια φωτογραφία ενός MV-22B Osprey. (Φωτ: jetwashaviationphotos.com)

Το πρόγραμμα ελικοπτέρου V22 Osprey της κοινοπραξίας των εταιρειών Bell Helicopter Textron Inc και Boeing, έχει αναλάβει πενταετές σύμβαση από την Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων Ναυτικού (NAVAIR) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για την κατασκευή και παράδοση 99 ελικοπτέρων V22 Osprey με κινητήρες τεχνολογίας tiltrotor, εκ των οποίων τα 92 θα είναι τα MV22 Osprey για το Σώμα Πεζοναυτών (USMC) και εφτά CV22 Osprey για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πολεμικής Αεροπορίας (AFSOC) των ΗΠΑ. H σύμβαση είναι αξίας περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και, επίσης, περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει στη NAVAIR να αγοράσει επιπρόσθετα περισσότερα από 23 ελικόπτερα V22.

Το V22 Osprey είναι ένα διακλαδικό, πολλαπλού ρόλου ελικόπτερο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία tiltrotor με την οποία συνδυάζει την ταχύτητα και εμβέλεια ενός αεροσκάφους σταθερής πτέρυγας με τη καθετή απόδοση ενός ελικοπτέρου. Με τους κινητήρες σε κάθετη θέση μπορεί να απογειωθεί, προσγειωθεί και να υπερίπταται όπως ένα ελικόπτερο. Αφότου υψωθεί στον αέρα, οι κινητήρες μπορούν να περιστραφούν και να μετατρέψουν το ελικόπτερο σε ενα ελικοφόρο αεροσκάφος με δυνατότητα πτήσης σε μεγάλο ύψος και μεγάλη ταχύτητα.

Επί του παρόντος περισσότερα από 200 ελικόπτερα βρίσκονται σε υπηρεσία.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: