Μαχητικό αεροσκάφος Su-25UBK της Βουλγαρικής ΠΑ κατά τη φάση της απογείωσης. (Φωτ: wikimedia.)

H Βουλγαρία πούλησε στη Γεωργία 10 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-25, τα οποία έχει αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία το καλοκαίρι του 2012, με τιμή, η οποία σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vzglyad, πρέπει να είναι περίπου 8 εκατομμύρια λέβα (περισσότερα απο 4 εκατ. ευρώ) για το κάθε αεροσκάφος.

Τα αεροσκάφη είχαν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία, καθώς είχαν φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής υπηρεσίας τους, και πουλήθηκαν ως ανταλλακτικά. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως μπορεί να δεχθούν εργασίες ανακατασκευής στη Τιφλίδα και μετά να πωληθούν σε ανώνυμη αφρικάνική χώρα.

Μέχρι το 2012, η Βουλγάρικη Πολεμική Αεροπορία διέθετε 12 Su-25, 10 Su-25K (η βασική εκδοσή εξαγωγής, η οποία όλως περιέργως κατασκευάστηκε στη Γεωργία) και δύο διθέσια εκπαιδευτικά αεροσκάφη Su-25UB. Η Βουλγαρία ήταν η δεύτερη χώρα, μεταξύ των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που το 1985 απέκτησε το Su-25 με σκοπό να αντικαταστήσει τον παρωχημένο στόλο των MiG-17F.

Το Su-25 ( Νατοϊκή ονομασία: Frogfoot) είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από το Σχεδιαστικό Γραφείο Sukhoi στα μέσα της δεκαετίας του 1970, και εισήλθε σε υπηρεσία το 1981. Συνολικά, έχουν κατασκευαστεί, περισσότερα από 1000 αεροσκάφη αυτού του τύπου, και αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία επί του παρόντος υπηρετούν κυρίως σε χώρες που ήταν στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: