Σε μία εξαιρετικά σημαντική για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συγκυρία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέπτεται σήμερα και αύριο (30 – 31 Ιουλίου) τις Ηνωμένες Πολιτείες και αργά σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και γερουσιαστές. (Φωτ: prth.gr)

Η Αθήνα εκτιμά ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να προωθήσει με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την εικόνα του αξιόπιστου συνομιλητή και εταίρου της αμερικανικής ηγεσίας. Οι εξελίξεις που ενισχύουν αυτήν την αντίληψη είναι η παρατεινόμενη και χωρίς ορατή διέξοδο κρίση στη Συρία, η οποία αποτελεί μόνιμη πηγή υπερατλαντικής -και όχι μόνο- ανησυχίας για μετάδοση της αστάθειας, αλλά και η διάψευση των όποιων προσδοκιών για σταθερότητα καλλιεργήθηκαν σε σχέση με την Αραβική Ανοιξη, οι οποίες διαψεύδονται από τη σχεδόν εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην Αίγυπτο και από τις επίσης ανησυχητικές εξελίξεις σε Τυνησία και Λιβύη. Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον, με δεδομένο αυτό το περιβάλλον αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζει εξαιρετικά τη σημασία της επιβεβαίωσης της σχέσης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι, παρά την περιδίνηση της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο, ενώ η θέση της στον χάρτη καθιστά την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα κρίσιμη. Η χώρα μας αποδείχθηκε πολύτιμος εταίρος και στρατηγικός σύμμαχος στην κρίση στη Λιβύη, ενώ η ναυτική βάση της Σούδας θεωρείται από τους Αμερικανούς ως ένα μοναδικής σπουδαιότητας σημείο στον χάρτη, αλλά και εξαιρετικά αναβαθμισμένης υποδομής στρατιωτική εγκατάσταση.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας στη συνάντηση των κ. Αβραμόπουλου και Χέιγκελ. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χορήγησης στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εξοπλισμού και αμυντικών συστημάτων από τα αδιάθετα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει τον Αμερικανό ομόλογό του για την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και γερουσιαστές, ενώ θα παραστεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος αύριο για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με αντικείμενο τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Της Δωρας Αντωνιου

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: