Ο ολοκληρωμένος τουρκικός ιστός αισθητήρων CAFRAD ακολουθεί την αρχιτεκτονική του ιστού αισθητήρων I-MAST 400/500 της εταιρείας Thales NL, ο οποίος συγκεντρώνει μέσα σε ένα μεταλλικό πύργο το σύνολο των αισθητήρων (ραντάρ, ESM, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροπτικό σύστημα) ενός πλοίου, παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών. Στην περίπτωση του CAFRAD, ο ιστός θα περιλαμβάνει -ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω- την κεραία IFF τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (ενεργού διάταξης φάσης), τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ κατάδειξης στόχους (ενεργού διάταξης φάσης) και τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ έρευνας μεγάλης απόστασης (ενεργού διάταξης φάσης).

H Τουρκία έχει αναθέσει στην μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας, Aselsan, σύμβαση για τον σχεδιασμό, εξέλιξη και κατασκευή ενός εγχώριας κατασκευής στρατηγικό ραντάρ. Η συμφωνία μεταξύ του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και της Aselsan υπογράφηκε στις αρχές Αυγούστου.

Το ραντάρ Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης Πολλαπλού Ρόλου (MESA) , γνωστό και ως CAFRAD Faz-1, αναμένεται να είναι παρόμοιο με το προηγμένο ελαφρύ, ναυτικό, ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (ALPHA), M-2258. To συγκεκριμένο ραντάρ -το οποίο εξελίσσουν οι ισραηλινές εταιρείες IAI και Elta για επιχειρήσεις ανοιχτής θάλασσας και υποστήριξης παράκτιου αγώνα- έχει επιλεγεί για την αναβάθμιση των υπαρχόντων πλοίων αλλά και τον εξοπλισμό των νέων πλοίων του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Ένα πρόγραμμα όπως το CAFRAD Faz-1, είναι αρκετά αισιόδοξο για την Aselsan, η οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την ανάπτυξη ενός τόσο περίπλοκου ραντάρ. Ανεξάρτητα από τις τυχόν ελλείψεις σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακή διαδικασίας, η Aselsan εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσει την παράδοση του συστήματος μεταξύ των 2014 και 2018. Για να επιταχύνει την εξέλιξη του συστήματος, αλλά και για να προσελκύσει τα ποίο προηγμένα επιστημονικά μυαλά της Τουρκίας, η Aselsan, συνεργάζεται με το κρατικό επιστημονικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBITAK.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα περιέχει την εξέλιξη ενός ραντάρ κατάδειξης και ενός μη περιστρεφόμενου συστήματος προσδιορισμού φίλιου ή εχθρικού (IFF). Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την πολύ πιο δύσκολή δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πολλαπλού ρόλου, μεγάλου βεληνεκούς επιτήρησης ραντάρ.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Aselsan, το CAFRAD πρόκειται να εξοπλίσει την TF-2000, την τουρκικής κατασκευής φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας, με την κεντρική κεραία του ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική του ιστού, θα συμβάλει στην Διαχείριση Μάχης του πλοίου και την επιτήρηση περιοχής των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Η ανάπτυξη του και οι δοκιμές εξέλιξης του ραντάρ πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2014.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: