Η Ρωσία παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, με εξαίρεση τα πολύ μικρά συστήματα και η παραπάνω εξέλιξη ίσως σηματοδοτεί μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Στη φωτογραφία το MiG Skat. (Φωτ: rian.ru)

Ρώσοι σχεδιαστές ξεκίνησαν την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς.

Σύμφωνα με τον πρώην Αρχηγό της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Πιέτρ Ντιενικίαν, ο οποίος, δήλωσε, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RΝ), πως το μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς δε θα διαθέτει πιλότο.

Ο Ντιενικίαν, συμπλήρωσε επίσης, πως η Ρωσία δεν θα μπορεί να παρακάμψει μία γενιά μαχητικού, και θα χρειαστεί να ολοκληρώσει πρώτα το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς το οποίο είναι υπό εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές στο πρωτότυπο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Sukhoi T-50, ένα επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό πριν από δύο χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) παρουσίασαν το F-35, και Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν σε υπηρεσία τα μαχητικά Rafale και Typhoon. Σύμφωνα με αναλυτές όλες οι παραπάνω χώρες πραγματοποιούν έρευνες στη εξέλιξη μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Ντιενικίαν, δεν διευκρίνισε ποια σχεδιαστικά γραφεία εργάζονται στη σχεδίαση του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς, αλλά, τον Μάιο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με το ρωσικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στις αρχές του μήνα, η ρωσική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Μιγκ, ανακοίνωσε πως ήταν έτοιμη να ξεκινήσει πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος μάχης (UCAV) το οποίο θα βασίζεται στο πρωτότυπο Σκατ της εταιρείας.

Ο Μιχαήλ Πογκοσιάν, ο πρόεδρος της UAC, της κοινοπραξίας που ενώνει τη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία, δήλωσε, τον περασμένο Νοέμβριο, πως στο εγγύς μέλλον, η Σουκοι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία αναγνωριστικών και επιθετικών μη επανδρωμένων μαχητικών εναέριων οχημάτων (UCAV).

Το 2011, η ιστοσελίδα Flight International δημοσίευσε πως Σουκόι και Μιγκ προκειται να συνεργαστούν σε προγράμματα προηγμένων UCAV.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: