Σύστημα Patriot PAC-III της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. (Φωτ: ΓΕΑ)

Δεκαέξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δείκτη διαφθοράς στον τομέα της άμυνας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία εξετάζει τις πρακτικές που ακολουθούνται σε 82 χώρες σε ό,τι αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Αμυνας και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Η επίδοση της Ελλάδας χειροτέρευσε εξαιτίας της έλλειψης κοινοβουλευτικού ελέγχου για θέματα άμυνας.

Μαζί με την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου βρίσκονται επίσης: Γεωργία, Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Λίβανος, Νεπάλ, Ρωσία, Σερβία, Τανζανία, Τουρκία, Ουγκάντα, Φιλιππίνες, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ. Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας παγκοσμίως αποτυγχάνουν στον αποτελεσματικό έλεγχο. Μόνο τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα Αυστραλία, Γερμανία, Ηνωμένο βασίλειο και Νορβηγία θεωρούνται πρωτοπόρες, με πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου και διαφθοράς.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα προεδρικά πολιτειακά συστήματα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο διαφθοράς. Η διαφθορά επίσης φαίνεται να ανθεί όταν τα στρατιωτικά μέλη τείνουν να συνθέτουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει έκκληση να δημιουργηθούν διακομματικές επιτροπές και ομάδες εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχουν θέματα αμυντικών εξοπλισμών.

imerisia.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: