Σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αγγίζουν θεμελιώδεις πλευρές του σύγχρονου τουρκικού κράτους που θεμελίωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, εξήγγειλε χθες (30 Σεπ) ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (Φωτ:. ft.com)

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παραβρέθηκαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», η οποία εγκαινιάζει μια νέα «πολύ σημαντική φάση στην πορεία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Φιλοδοξώντας, όπως δήλωσε, να λύσει «μια και καλή» το κουρδικό πρόβλημα, ο Ερντογάν άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο οποίος εμποδίζει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κουρδικών και άλλων μικρότερων κομμάτων, θέτοντας ως ελάχιστο όριο το 10% των ψήφων. Το ισχύον ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί σε 5% ή και να καταργηθεί εντελώς, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Επιπλέον, το όριο για την είσπραξη κρατικής επιχορήγησης θα μειωθεί από 7% σε 3%.

Υπερβαίνοντας ένα από τα βασικά ταμπού του κεμαλικού κράτους, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται στο εξής η διδασκαλία των μαθημάτων στην κουρδική γλώσσα – αν και μόνο σε ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, οι τοπικές αρχές θα μπορούν να επαναφέρουν τοπωνύμια σε άλλες γλώσσες, πλην της τουρκικής – για παράδειγμα, μετονομάζοντας την πόλη Ντιγιαρμπακίρ σύμφωνα με την παραδοσιακή κουρδική της ονομασία, Αμέντ.

Η πρώτη αντίδραση των Κούρδων δεν υπήρξε, πάντως, ιδιαίτερα ενθουσιώδης. Η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Γκουλτάν Κισανάκ δήλωσε ότι οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν αρκετά μακριά ώστε να εγγυώνται την αίσια έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πρόσφατα, η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ ανέστειλε την απόσυρση των δυνάμεών της από την Τουρκία, την οποία είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση Ερντογάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα με το άνοιγμα προς τους Κούρδους, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να ικανοποιήσει την ισλαμική βάση του κόμματός του. Ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο Δημόσιο, ώστε να αρθεί η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τον στρατό, την αστυνομία και τα δικαστήρια. Παράλληλα, προχώρησε σε συμβολικές χειρονομίες προς άλλες θρησκείες και εθνότητες: ανακοίνωσε ότι θα επιστραφεί στους Συροχαλδαίους χριστιανούς η ιστορική Μονή του Αγίου Γαβριήλ και ότι θα ιδρυθεί ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού των Ρομά σε κρατικό πανεπιστήμιο.

Αντιθέτως, σε πείσμα δημοσιευμάτων των δύο τελευταίων μηνών, δεν περιελήφθη στο «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Πάντως, ο Ερντογάν έσπευσε να σημειώσει ότι «αυτό το πακέτο δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο» και να υποσχεθεί ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του εκδημοκρατισμού.

 

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: