Άρμα μάχης M48 A5 MOLF ετοιμάζεται για βολή. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 στο Πεδίο Ασκήσεων «Καμένου Δάσους» στη Λέσβο, η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων 2013».

Κατά την διάρκεια της τελικής φάσης εκτελέστηκαν πυρά Μονάδων Πυροβολικού και αρμάτων μάχης του ΣΞ, καθώς και επιθετικών Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Ελικόπτερο Apache ίπταται πάνω από το παρατηρητήριο της άσκησης. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Την άσκηση παρακολούθησαν ακόμη η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στην άσκηση συμμετείχαν και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Μετά το πέρας της Άσκησης, ο κ. Αβραμόπουλος, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λέσβο μία εντυπωσιακή άσκηση. Η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, η οποία είχε σταματήσει εδώ και 3 χρόνια, αλλά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία, αποφασίσαμε ότι πρέπει να ξαναγίνει.

Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Μπορεί η δημοσιονομική συγκυρία να έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία. Δεν έχει γονατίσει όμως σε τίποτα το εύψυχον, αλλά και τις δυνατότητες του ελληνικού αμυντικού συστήματος.

Είναι ξεχωριστή η χαρά μου σήμερα, από κοινού με τους συναδέλφους της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου, την Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά, τον Υφυπουργό Θανάση Δαβάκη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των όπλων, αλλά και με την ξεχωριστή παρουσία των εκπροσώπων του νησιού.

Οι στιγμές που ζήσαμε σήμερα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί, παρά τις δυσκολίες της εποχής να διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.

Το Πεδίο Βολών – Ασκήσεων «Καμμένο Δάσος» στη Νήσο Λέσβο. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Πολύ ορθά ελέχθη πρωτύτερα από τον Στρατηγό, ότι σκοπός μας δεν είναι να διεξάγουμε πόλεμο. Είμαστε μία φιλειρηνική χώρα και σήμερα αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους γείτονές μας. Είμαστε βεβαίως πάντοτε στη διάθεση της διεθνούς νομιμότητας για να υπηρετήσουμε τις ανώτερες και ευγενείς αρχές που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Για αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες με μία ισχυρή παράσταση σημαίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτό μας ζητείται και το χρέος το επιβάλει.

Χθες στον Έβρο ζήσαμε επίσης στιγμές συγκινητικές, στιγμές ψυχικής ανάτασης. Το ίδιο και σήμερα εδώ στη Λέσβο. Και θα μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Ελλάδα γονάτισε.

Μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 πετά πάνω από φάλαγγα αναγνωριστικών οχημάτων VBL. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Η Ελλάδα παραμένει όρθια. Και ένα εκ των σημαντικότερων κομματιών του εθνικού μας συστήματος, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Προς τα στελέχη όλων των βαθμίδων, από την ηγεσία μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, θα ήθελα εξ’ ονόματος της Ελληνικής Πολιτείας σήμερα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η Πολιτεία, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός, εκφράζουμε όλοι την ευγνωμοσύνη μας στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί πράγματι επιτελούν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί από τους πρώτους τις επιπτώσεις από τη πίεση της δημοσιονομικής συγκυρίας.

Εμείς θα σταθούμε κοντά τους και σύντομα, θέλω να πιστεύω, όταν ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και πάλι απέναντι στις βασικές ανάγκες του έμψυχου δυναμικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με πρώτο εκείνο που έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των ιδίων και των οικογενειών τους.

Στόχος ανατινάζεται στον αέρα μετά από βολή αρματος μάχης M48 A5 MOLF. (κάτω δεξία). (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Με την σημερινή ευκαιρία και επειδή το μήνυμα από αυτή την άσκηση θα ταξιδέψει πέρα των συνόρων της χώρας, θα ήθελα να θυμίσω ότι η πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική μας είναι φιλειρηνική. Αλλά και η ετοιμότητά μας δεδομένη. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Έχουμε φροντίσει όλοι – και εκείνοι που πέρασαν πριν από εμάς και σήμερα εμείς – έχοντας δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας για τον τόπο μας και ειδικότερα για τις ακριτικές μας περιοχές.

Ο ελληνικός λαός για πολλές δεκαετίες με μεγάλες θυσίες έχει εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με ό,τι το καλύτερο διατίθεται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Και στην Αεροπορία και στο Στρατό και στο Ναυτικό.

Σήμερα, εμείς έχουμε μία υποχρέωση. Αυτό το αμυντικό σύστημα και τα οπλικά συστήματα που το συνοδεύουν, να τα συντηρήσουμε και να τα διατηρήσουμε.

Τα σίδερα όμως αυτά δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε η δύναμη ψυχής του Έλληνα στρατιώτη. Όλοι αντιληφθήκαμε ότι το εύψυχον που διαχρονικά διέκρινε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ακόμη υψηλότερο.

Επιθετικό ελικόπτερο πετά πάνω από το παρατηρητήριο της άσκησης. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Τα μηνύματα, λοιπόν, που σήμερα στέλνουμε από αυτήν την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας, από τη Λέσβο, είναι προς τον ελληνικό λαό να κοιμάται ήσυχος. Να αισθάνεται την ασφάλεια και τη σιγουριά που του εγγυώνται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προς τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όποια αποστολή μας ζητηθεί στο όνομα της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας.

Αλλά και προς τις γειτονικές χώρες να γνωρίζουν ότι η πολιτική μας είναι πολιτική καλής γειτονίας που αποδεικνύεται στην πράξη. Αυτό ωστόσο δεν ακυρώνει την ανώτερη ιερή υποχρέωσή μας να κρατήσουμε αυτόν τον τόπο περήφανο, όρθιο, ανεξάρτητο. Και αυτό ενώνει όλους τους Έλληνες, γιατί στον χώρο αυτό δεν υπάρχει χώρος για διαφορές.

Η Πατρίδα είναι πάνω από ο,τιδήποτε. Είναι ο χώρος που μας ενώνει, μας εμπνέει. Και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν αυτό το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Θυμίζοντας ότι η βασική τους αποστολή είναι η διατήρηση και η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και η προστασία της ίδιας της Δημοκρατίας.

Τον τελευταίο καιρό γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν πολλά. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει βάση. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πιστές στον όρκο τους είναι πάντα έτοιμες να ανταποκριθούν στο υπέρτατο καθήκον. Και σήμερα εμείς ως πολιτική ηγεσία, αυτό το μήνυμα μεταφέρουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στην ελληνική κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω εξ΄ονόματος της Ελληνικής Πολιτείας, και μέσω υμών τους συμπατριώτες μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, κυρίως στην ακριτική ζώνη, ότι πρέπει να αισθάνεστε ασφαλείς. Το πράττουν πραγματικά με αποτελεσματικότητα και οι εκπρόσωποί σας και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που η Ελλάδα απειλείτο ή που κάποιοι τολμούσαν ή διανοούντο να την φοβίσουν. Η Ελλάδα παραμένει όρθια, υπερήφανη. Θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση της στον κόσμο και, το κυριότερο, θα αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτές τις δύσκολες στιγμές που τραυμάτισαν το κύρος της διεθνώς και το κυριότερο αποθάρρυναν την ελληνική κοινωνία. Πάντα μέσα σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας.

Ελικόπτερα AH-64 Apache πετάνε πάνω από το Πεδίο Βολών – Ασκήσεων «Καμμένο Δάσος». (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Όλοι εμείς, σε όποιο επίπεδο και αν εκπροσωπούμε την κοινωνία, αυτή τη διαβεβαίωση δίνουμε. Και σήμερα, εγγύηση αυτών των λόγων είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που χάρη σε αυτό που σήμερα θαυμάσαμε και το οποίο εκτείνεται από τη μία γωνιά της Ελλάδας ως την άλλη, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο συνοδεύτηκε όπως γνωρίζετε, από τις σειρήνες που ήχησαν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας, ακριβώς επειδή όλοι συμμετείχαν σε αυτή την πανελλαδική άσκηση.

Δεν ήταν όμως σειρήνες συναγερμού, ούτε σειρήνες ανησυχίας. Ήταν σειρήνες που έστελναν το μήνυμα της ασφάλειας, της σιγουριάς και της περηφάνιας του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ».

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: