Ελικόπτερο S-70i BLACK HAWK. (Φωτ: Sikorsky)

Τα πρώτα ελικόπτερα S-70i Black Hawk εξοπλισμένα με το σύστημα εντοπισμού εδάφους και έγκαιρης προειδοποίησης (HTAWS), παραδόθηκαν απο την αμερικάνικη εταιρεια Sikorsky στο Στρατό της Κολομβίας.

Τα δύο ελικόπτερα είναι τα πρώτα που έχουν το σύστημα HTAWS ως στάνταρτ εξοπλισμό.

Το σύστημα HTAWS παρέχει στους χειριστές αναβαθμισμένη κατάσταση ετοιμότητας σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Αποτελείται από μία οθόνη, τοποθετημένη στο κέντρο του πίνακα οργάνων πλοήγησης του S-70i, και είναι συμβατή με διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης.

Συμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Sikorsky τα ελικόπτερα θα συμμετέχουν στα πέντε S-70i που προμηθεύτηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων του Κολομβιανού Στρατού τον Ιανουάριο. Η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που θα χρησιμοποιεί το ελικόπτερο S-70i Black Hawk.

To σύστημα HTAWS διαθέτει 360 μοιρών συνεχή επιτήρηση και δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων με χαμηλή φωτεινότητα, ημέρα ή νύχτα σε υψόμετρο 25 μέτρων.

Το σύστημα HTAWS είναι ενσωματωμένο με το διπλό σύστημα του ελικοπτέρου GRS/INS, τον ψηφιακό χάρτη, το ραντάρ, το υψόμετρο, το σύστημα πορείας και τον υπολογιστή αεροπορικών δεδομένων, προβάλει το στίγμα του GPS, μαζί με το έδαφος, τους δρόμους, τα εμπόδια και τις διαδρομές διέλευσης. Φωνητικές προειδοποιήσεις δια μέσου του συστήματος ενδοεπικοινωνίας του ελικοπτέρου προειδοποιούν τους πιλότους για πιθανά εμπόδια που θα εμφανιστούν στη διαδρομή τους. Έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μειωμένες λανθασμένες προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια αποστολών που απαιτούν την όλο και πιο χαμηλή πτήση προς το έδαφος, οι πιλότοι θα μπορούν να ρυθμίσουν την ευαισθησία του συστήματος επιλέγοντας μία από τις τέσσερις επιλογές -Κανονικό, Χαμηλό, Τακτικό και Εμπόδια Μόνο-.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: