Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιήσει βολή με το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300. Η βολή έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα μεταξύ 9 και 13 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής».

Ζωτικής κυριολεκτικά σημασίας για το σύστημα S-300 είναι η δοκιμαστική βολή που θα γίνει, για πρώτη φορά από τότε που το απέκτησε η Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου. (Φωτ: ΓΕΑ)

Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ κάνουν λόγο για την 11η Δεκεμβρίου, αλλά ως εναλλακτική ημερομηνία έχει οριστεί και η αμέσως επόμενη εβδομάδα (15 έως 20 Δεκεμβρίου). Οι συστοιχίες S-300 ουδέποτε είχαν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν, αν και έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος και έξι από τότε που πέρασαν τυπικά στην ιδιοκτησία της Ελλάδας. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα «γιατί να γίνει η πρώτη δοκιμαστική βολή τώρα;». Η απάντηση είναι ότι αν δεν γίνονταν οι ενέργειες για την επανενεργοποίηση του συστήματος, αυτό θα έβγαινε εντελώς εκτός λειτουργίας και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει καμία βολή. Το δε κόστος που θα απαιτούσε η αποκατάστασή του θα γινόταν δυσθεώρητο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2011. Εχοντας μακρά εμπειρία στο πυροβολικό και στα αντιαεροπορικά συστήματα, ενδιαφέρθηκε αμέσως για την κατάσταση των συστημάτων της αεράμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα έμαθε δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Χωρίς να έχουν ρίξει καμία βολή, οι ελληνικές συστοιχίες S-300 έχαναν χρόνο με τον χρόνο τη λειτουργικότητά τους. Ηδη από το 2004 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας ένα από τα συστήματα ραντάρ καθοδήγησης χωρίς να έχει επιδιορθωθεί. Το 2006 είχε βγει εκτός λειτουργίας ένα κεντρικό σύστημα ραντάρ έρευνας και καθοδήγησης, με την ίδια κατάληξη. Το 2008 έληξε η πιστοποίηση 40 βλημάτων, δηλαδή των πυραύλων των S-300. Επιπλέον, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και το ένα τέταρτο από τους εκτοξευτήρες που διαθέτει η χώρα μας. Κατά τις ανωτέρω πληροφορίες, το 2012 το ποσοστό λειτουργικότητας του συστήματος είχε πέσει στο 27%. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, με λειτουργικότητα κάτω του 25% δεν μπορεί να εκτελεστεί καμία βολή.

Αν η αδράνεια συνεχιζόταν, υπήρχε ο κίνδυνος τα S-300 να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας και να περιπέσουν σε αχρηστία, αφού, σύμφωνα με γνώστες του αντικειμένου, η αποκατάσταση ενός μη λειτουργικού συστήματος μπορεί να είναι πανάκριβη.

Από εκεί και ύστερα, οι προσπάθειες του αρχηγού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου απέβλεπαν ακριβώς στο να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του συστήματος. Ως εκ τούτου, η επιδίωξη να γίνει δοκιμαστική βολή ήταν μονόδρομος. Τον Ιούνιο του 2012 υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία Rosoboronexport, την κρατική ρωσική εταιρεία που είναι αρμόδια για τις σχέσεις της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τους ξένους πελάτες της, με σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση μιας βολής. Στη συμφωνία περιλαμβανόταν η αποκατάσταση βλαβών σε κεντρικό ραντάρ έρευνας και καθοδήγησης, σε ραντάρ καθοδήγησης και στους εκτοξευτήρες, αλλά και η πιστοποίηση 4 βλημάτων. Συνολικά δαπανήθηκαν 9,1 εκατ. δολάρια. Η δαπάνη έγινε με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, στις 9 Οκτωβρίου, η οποία ενέκρινε ένα πλαίσιο των υποπρογραμμάτων που κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Ενα από αυτά τα υποπρογράμματα αφορούσε την προμήθεια του κινούμενου και τηλεκατευθυνόμενου στόχου, ώστε να δοκιμαστεί σε όσο το δυνατόν πιο πραγματικές συνθήκες και από μεγάλη απόσταση το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητές του. Η δοκιμή θα γίνει στο πεδίο βολής στο Ακρωτήρι, στην Κρήτη.

Λήξη πιστοποιήσεων

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, καθώς η αποκατάσταση των βλαβών είχε ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, η δοκιμή θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα. Πολιτικά, κρίθηκε ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε να συμπέσει η βολή των ελληνικών S-300 με την κρίση στη Συρία, για ευνόητους λόγους, και έτσι σημειώθηκε μια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον χρονοβόρο διαγωνισμό για την προμήθεια του στόχου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η βολή έπρεπε να γίνει έως τις 31.12. 2013, καθώς τότε λήγουν κάποιες παλαιότερες πιστοποιήσεις στο σύστημα.

του Παναγη Γαλιατσατου

kathimerini.gr

Σχετικά θέματα

 1. Αναζητείται κινούμενος στόχος για την πρώτη εκπαιδευτική δοκιμή των S-300 στην Κρήτη
 2. Δ.Αβραμόπουλος: Τον Δεκέμβριο η πρώτη βολή των S-300
 3. Στρατηγός Μ.Κωσταράκος: Η πρώτη βολή των S-300 θα γίνει στην Κρήτη στις 11 Δεκεμβρίου

2 Σχόλια

 1. EVRIPIDES

  H ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ» (ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ) ΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ!
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, OI ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΩΝ S-300 ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ … ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΑΞΙΟΘΕΤΑ.

  Απάντηση
  • Δούκας Γ.

   Ο τωρινός Α/ΓΕΕΘΑ με κάνει να πιστεύω πως είναι ένας μεγάλος γνώστης των πραγμάτων. Οτι συμβαίνει τα χρόνια που είναι Α/ΓΕΕΘΑ δεν είναι τυχαία.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: