Το νέο όχημα την οικογένειας COMMANDO διαθέτει πυροβόλο διαμετρήματος 90 χιλιοστών. (Φωτ: cision.com)

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Έκθεσης και Συνάντησης AUSA (AUSA 2013) στην Ουάσιγκτον την τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η εταιρεία Textron Marine & Land Systems (TM&LS) παρουσίασε το τελευταίο όχημα της σειράς του τροχοφόρου, τετρακίνητου, θωρακισμένου οχήματος COMMANDO™.

Όπως και στην έκδοση ολμοβόλου έμμεσων πυρών όχημα COMMANDO το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα το 2013, το νέο όχημα COMMANDO των 90 χιλιοστών άμεσων πυρών πληροί τις απαιτήσεις μιας αναδυόμενης διεθνούς απαίτησης για σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ πυρός ενσωματωμένη σε ένα υψηλής κινητικότητας θωρακισμένο όχημα.

Το νέο όχημα Άμεσης Βολής 90 χιλ. (Direct Fire-DF) είναι εξοπλισμένο με οπλικό σύστημα Cockerill CSE 90LP της εταιρείας CMI Defence, το οποίο προσφέρει δυνατότητες επιχειρήσεων νύχτα και ημέρα και τακτικές επιλογές που κυμαίνονται από αντιμετώπιση εξεγέρσεων μέχρι και συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ο δύο ατόμων, χαμηλού προφίλ πύργος είναι χαμηλού βάρους και εύκολος στο χειρισμός και τη συντήρηση, είναι εξοπλισμένος με ένα πυροβόλο χαμηλής πίεσης Cockerill Mk3 των 90 χιλ. Περισσότερα από 2300 πυροβόλα της οικογενείας Mk3 βρίσκονται σε υπηρεσία ανά την υφήλιο και έχουν αποδειχθεί ως ένα αξιόπιστο και ακριβές όπλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερα από 550 οχήματα, σε τρεις εκδόσεις, της πλατφόρμας Select COMMANDO, έχουν παραδοθεί στον Εθνικό Στρατό του Αφγανιστάν.

Συνολικά, περισσότερα από 8000 θωρακισμένα οχήματα COMMANDO βρίσκονται στα οπλοστάσια των χωρών όπως η Κολομβία, Αφγανιστάν, Μαλαισία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν και Ηνωμένες Πολιτείες.

http://www.youtube.com/watch?v=-TsRNbJY26g

2 Σχόλια

 1. Gunner

  Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, όμως αυτή η σειρά οχημάτων φαντάζει ιδανική για την κάλυψη πολλών αναγκών των ΕΔ κυρίως στα νησιά και στα βορειοδυτικό σύνορα μας. Ως ΤΟΜΠ, όχημα υποστήριξης με πυροβόλα από 30-90mm και σε διάφορες άλλες αποστολές όπως ασφάλεια δρομολογίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όχημα αναγνώρισης, όχημα ΠΑΠ ακόμη και για αστυνομική χρήση.

  Απάντηση
  • AXEΡΩΝ

   Ἔχω πολλές ἐπιφυλάξεις για την ἀξία τέτοιων ὀχημάτων,κυρίως λόγω της ἀνεπαρκοῦς προστασίας(τενεκέδες),ἀλλά και του ἐκτινασσόμενου κόστους ὅταν τοποθετείται βαρύς ὁπλισμός.
   Ἴσως ὅμως δέν ἀργήσουμε να δοῦμε μία ἔκδοση της σειρὰς,ἄν παραχωρηθοῦν ὡς πλεονάζοντα,μεταχειρισμένα Μ-1117,ἡ «στρατονομική» δηλαδή παραλλαγή του Commando.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: