Η πρόταση της IMI είναι το Artillery Gun Module (AGM) της γερμανικής KMW. (military-today.com)

Ισραηλινές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών Αεροπορικών Βιομηχανιών (ΙΑΙ)  και Έλμπιτ-Σίστεμς, «ζεσταίνουν τις μηχανές» τους για το πρόγραμμα, αξίας 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για την αντικατάσταση του αμερικάνικου σχεδιασμού αυτοκινούμενου πυροβόλου M-109 των 155 χιλιοστών.

Οι εν λόγω εταιρείες, μαζί με την Ισραηλινή Αμυντική Βιομηχανία (IMI) συζητούν με διεθνείς εταιρείες όπως την μονάδα Missiles & Fire Control (MFC) της Λόκχιντ-Μάρτιν και τις Γερμανικές Κράους-Μαφάη Βεγκμαν (KMW) και Ραιμέταλ-Ντιφένς

Αμυντικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ λένε πως η αντικατάσταση του, 50 ετών και πολύ-αναβαθμισμένου, M-109A5 προκειται να είναι το βασικό στοιχείο για το στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων των χερσαίων δυνάμεων Fire 2025 για ενα σύστημα, το οποίο θα είναι περισσότερο ισχυρό, θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές και θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό που ο στρατός αποκαλεί «επιχειρησιακό φάσμα».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ σχεδιάζει να ανακοινώσει την τελική απόφαση του για την εκκίνηση του προγράμματος τον επόμενο μήνα.

Το Ισραήλ παρέλαβε το πρώτο, αμερικάνικής κατασκευής, Μ-109 στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πολεμική εμφάνιση με το Εβραϊκό κράτος, στον Πόλεμο του Οκτώβριο του 1973 εναντίον της Αιγύπτου και Συρίας, στον οποίο το Ισραήλ νίκησε μετά από μεγάλες αποτυχίες.

Σύμφωνα με Ισραηλινές αμυντικές πηγές, δύο συστήματα προορίζονται ως τα υποψήφια για την αντικατάσταση του M-109, το Αυτοκινούμενο Πυροβόλο τοποθετημένο σε φορτηγό της Soltam Systems και η μονάδα πυροβόλου AGM της Γερμανικής KMW.

Και τα δύο συστήματα είναι τοποθετημένα σε τροχοφόρα οχήματα με υψηλή κινητικότητα, η οποία προσδίδει στα πυροβόλα την δυνατότητα ταχύτερης μετακίνησης μεταξύ των περιοχών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να εκτελέσει το ερπυστριοφόρο M-109.

Έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και πιθανώς το πιο σημαντικό, χρειάζονται μόνο δύο ή τρία άτομα πλήρωμα σε σύγκριση με τα έξι του M-109.

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σχεδιάζει να παραμείνει σε ένα εκσυγχρονισμένο M-109 για τις δυνάμεις του πυροβολικού του, και η νέα έκδοση  M-109 Paladin Integrated Management System ή PIM των 27 τόνων έχει προγραμματιστεί να εισέλθει σύντομα σε παραγωγή. Θα διαθέτει πλήρωμα των τριών.

Αυτό σημαίνει πως ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να ανακατασκευάσει περίπου το 60 τοις εκατό των 900 υπαρχόντων  M-109 αντί να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο σχεδιασμό πυροβόλου και να χρησιμοποιήσει το νέο «έξυπνο» πυρομαχικό Excalibur καθοδηγούμενο μεσώ GPS το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ το 2007.

Ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 500 πυροβόλα M-109 PIM. Το Excalibur αλλάζει με ριζικό τρόπο τις επιχειρήσεις πυροβολικού επειδή χρησιμοποιεί 80 με 90 τοις εκατό λιγότερο πυρομαχικό, το οποίο μειώνει αισθητά την φθορά του σωλήνα, και απαιτείται ελάχιστος χρόνος για τη συντήρηση του.

Το αμερικάνικό εβδομαδιαίο Defence News αναφέρει πως εάν ο ισραηλινός διαγωνισμός εξασφαλίσει την επίσημη κυβερνητική έγκριση, πολύ πιθανώς να περιλαμβάνει ένα σύστημα με 52 βλήματα, τα οποία θα τροφοδοτούνται αυτόματα, με πυροβόλο 155 χιλιοστών ενσωματωμένο σε ένα ανακατασκευασμένο ή νέο όχημα χαμηλού κόστους.

Ο Ισραηλινός Στρατός θέλει το νέο σύστημα να βάλλει το «έξυπνο» πυρομαχικό με ταχύ ρυθμό, με τη χρήση συστηματων καθοδήγησης ακριβείας τα οποία αναπτύσσονται από ισραηλινές εταιρείες.

Η Έλμπιτ-Σίστεμς εχει συζητήσει τη συνεργασία για το ισραηλινό πρόγραμμα, αλλά το Defence News λέει ότι ίσως αποφασίσει να παραμείνει αυτόνομη μετά την εξαγορά της κορυφαίας ισραηλινής εταιρείας πυροβόλων Soltam Systems, το 2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η IMI φέρεται να έχει συνεργαστεί με την Ραιμέταλ-Ντιφένς το 2012 για την παραγωγή μία αναβαθμισμένης μονάδας, η οποία επεκτείνει το επιχειρησιακό όριο ζωής των 250 ισραηλινών πυροβόλων M-109 κατά 40 χρόνια επιπλέον.

Το πυροβόλο M109I7 «Spark» διαθέτει ένα πυροβόλο L52 των 155 χιλ./52 διαμετρήματος, το οποίο μπορεί να βάλλει έξι βολές το λεπτό. Το L52 χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στο Αφγανιστάν.

Το Defence News αναφέρει πως το μοντέλο, προτάθηκε από την IMI, διαθέτει δυνατότητες αυτόματου γεμίσματος αντίστοιχες με το PzH200, το οποίο αναπτύχθηκε από την KWM και την Ραιμέταλ για τον Γερμανικό Στρατό. Θα μειώσει των αριθμό του πληρώματος από οχτώ στα τρία άτομα.

Η κρατική IAI, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ, φέρεται προωθεί μια μονάδα πυροβόλου της KMW, τοποθετημένη σε σκάφος οχήματος Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων M-270 το οποίο κατασκευάζεται από την Λόκχιντ-Μάρτιν.

Η αντικατάσταση του M-109 θα καθορίσει το μέγιστο βεληνεκές και θα αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα του Ισραηλινού Στρατού, το οποίο θα μετατοπίζεται μακριά από το μαζικό συμβατικό πόλεμο, όπως οι μεγάλοι σχηματισμοί αρμάτων, σε πιο ευέλικτες επιχειρήσεις εναντίον περισσότερο ευκίνητων εχθρών και επιθέσεων με μεγάλους πυραύλους.

Για παράδειγμα, υπάρχει μία ριζική αλλαγή στις αντιλήψεις σχετικά με τις επιχειρήσεις πυροβολικού, συγκεκριμένα από τον πόλεμο του 2006 με την Χεζμπολάχ ο οποίος έληξε άσχημα για το Ισραήλ με αδιέξοδο.

Στον πόλεμο των 34 ημερών, το Ισραήλ εκτόξευσε, σε οχυρά της Χεζμπολάχ, περίπου 120000 βλήματα των 155 χιλιοστών με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς οι βολές με πυραύλους των 227 χιλιοστών καθοδηγούμενων με GPS του συστήματος MLRS ήταν πολύ πιο καταστροφικές εναντίον βολών σε παρόμοιους στόχους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: