Μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας στην αεροπορική βάση Ovda στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνεκπαιδευσης το Νοέμβριο του 2011. (Φωτ: ΓΕΑ)

Στην αεροπορική βάση Ovda των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων (ΙΑΔ) στην έρημο Νεγκέβ, θα βρεθούν για τρεις εβδομάδες ένα σμήνος τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Plus της 340 Μοίρας «Αστέρι» της 115 Πτέρυγος Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη διεθνή άσκηση “Blue Flag” των ΙΑΔ.

Στην Ισραηλινή βάση εδρεύει η Μοίρα Aggressors, οι «επίλεκτοι των επιλέκτων», αντίστοιχοι του Αμερικανικού “Top Gun” ή του δικού μας ΣΟΤ/ΚΕΑΤ στην Ανδραβίδα, που πετούν χρησιμοποιώντας τακτικές των αραβικών (δυνάμει εχθρικών) αεροποριών, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε απολύτως ρεαλιστικό περιβάλλον οι συνάδελφοί τους των υπολοίπων πολεμικών Μοιρών της ΙΑΔ.

 Συμμετέχουν επίσης μαχητικά από ΗΠΑ, Ιταλία και Πολωνία

Στη διάρκεια της “Blue Flag”, που θα διαρκέσει από της 17 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και είναι ανάλογη με την αντίστοιχη Αμερικανική “Red Flag”, με τη σχεδόν απόλυτη ρεαλιστικότητά της, θα βρεθούν «αντιμέτωπα» μαχητικά αεροσκάφη εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, και από τις ΗΠΑ, Πολωνία και την Ιταλία.

Από Ελληνικής πλευράς, η ΠΑ θα εκπροσωπηθεί με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα τρία μονοθέσια F-16C Block 52 Plus και ένα διθέσιο F-16D, περίπου 45 ιπτάμενους και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων της 340 Μοίρας, καθώς και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H της 356 Τακτικής Μοίρας Μεταφορών (356 ΜΤΜ), που θα μεταφέρει το προσωπικό και τους βασικούς φόρτους ανταλλακτικών και εφοδίων. Η ελληνική αποστολή θα φτάσει στην Ισραηλινή βάση 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της ασκήσεως στις 13 του μηνός.

Η συμμετοχή της 340 Μοίρας στην άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεκπαιδεύσεως μεταξύ των Αεροποριών των δύο χωρών για το μήνα Νοέμβριο, και ασφαλώς αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες σε ετήσια βάση.

Από Ισραηλινής πλευράς στη “Blue Flag” θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-15C/D και F-16C/D Block.30/52 και από την USAF F-15E Strike Eagle, από την Ιταλία αεροσκάφη Tornado και AMX και από την Πολωνία F-16 Block.52 Plus, πανομοιότυπα με τα Ελληνικά.

Λ.Σ.Μ.

parapolitika.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: