Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια χώρα οικονομικών σκανδάλων, αλόγιστης σπατάλης του δημόσιου χρήματος και χείριστης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ανάγκη συντήρησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και η προμήθεια πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων λόγω της τουρκικής απειλής.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι φυσικό να λαμβάνει την «μερίδα του Λέοντος» από αυτά τα χρήματα λόγω της καθοριστικής της σημασίας σε μια σύγκρουση.

Η οικονομική δυνατότητα της χώρας επιτρέπει την συντήρηση 300 μεσαίων μαχητικών αεροσκαφών ως την ελάχιστη δύναμη αποτελεσματικής άμυνας της χώρας σε μια τουρκική επίθεση.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι μια άριστα εκπαιδευμένη δύναμη κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ με ποσοτική υπεροχή έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας και σχεδόν την ίδια ποιότητα εξοπλισμού.

Είναι βέβαιο οτι οι απώλειες της ΠΑ σε μαχητικά θα είναι βαρύτατες και ο αριθμός των μαχητικών της δεν θα επαρκεί για να υποστηρίξει τον χερσαίο και ναυτικό αγώνα.

Από την άλλη πλευρά, πολλές αποστολές της ΠΑ μπορούν να καλυφθούν με αεροσκάφη β’ γραμμής και να αφήσουν τις πιο απαιτητικές για τα σύγχρονα μαχητικά.

Πιο συχνά οι αποστολές αυτές δεν απαιτούν καν αεροσκάφη β΄γραμμής που έχουν εκσυγχρονιστεί με εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Για παράδειγμα ενα αεροσκάφος β΄γραμμής με δυο πυραύλους αερομαχίας ΑΙΜ-9L μπορεί να βοηθήσει στον αντι-ελικοπτερικο αγώνα ή να κάνει επιτυχημένη αναγνώριση με στοιχειώδη φώτο-αναγνωριστικο εξοπλισμό..

Ενα αεροσκάφος με 2 ή 4 βόμβες ελεύθερης πτώσης μπορεί να υποστηρίξει τον χερσαίο αγώνα με βομβαρδισμό κρούσης μικρής επικινδυνότητας.. κοκ

Τα αεροσκάφη αυτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραπλανήσουν τον αντίπαλο σε ενέδρες..

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαζικά αερόφυλλα για να κάνουν δύσκολη την αναγνώριση απο τον αντίπαλο ή να παραπλανήσουν την αντιαεροπορική του άμυνα..

Ακόμα και στο έδαφος παλιά αεροσκάφη που είναι άχρηστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς ψευδόστοχοι για να παραπλανήσουν τον αντίπαλο να καταναλώσει τα μέσα που διαθέτει άσκοπα..

Η Ελλάδα έχει ξοδέψει πολλά χρήματα σε μαχητικά Mirage F-1C, F-4E SRA και A-7E που θεωρούνται λίγο πολύ ως «ληγμένα» και δεν μπορούν να πουληθούν.

Μέχρι και 5 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Ρ-3Β έχουμε καθηλωμένα στο έδαφος.

Τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν σε πτητική κατάσταση με ένα υπόλοιπο κάποιων ωρών πτήσης και να αποθηκευτούν ως εφεδρείες.

25 μονάδες απο τον κάθε τύπο θα μπορούσαν να υποστηριχτούν με ανταλλακτικά από άλλα αεροσκάφη μέσω «κανιβαλισμού».

Ο οπλισμός τους θα μπορούσε να ειναι πύραυλοι Magic 2, Super R530D, AIM-9P4, AIM-7F, AGM-65A, AGM-12, βομβες Mk82, Mk83, κτλ

Ειδικά τα Mirage F-1C θεωρούνται πολύ δυνατές κατασκευές και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση..

Ας φροντίσουμε να δουλεύουν τα ραντάρ τους Cyrano IV ώστε να μπορούν να ρίξουν ενα ΑΙΜ-9 ή Magic 2 και να μπορούν να συνεργαστούν με τα Mirage-2000BG/EG σε αντιπλοικο αγώνα..

Τα Α-7Ε και τα F-4E SRA μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι και βόμβες-λέιζερ, περιλήπτες βομβιδίων, ΑGM-65A κτλ..

Εναλλακτικά μπορούν πάρουν ενα εξωτερικό παρεμβολέα ηλεκτρονικού πολέμου..

Σε άλλες αεροπορίες φτωχών κρατών πετάνε ακόμα μαχητικά Mirage 5, F-5A και MiG-21bis.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το Ισραήλ της Ευρώπης

6 Σχόλια

 1. michalakias

  «Σε άλλες αεροπορίες φτωχών κρατών πετάνε ακόμα μαχητικά Mirage 5, F-5A και MiG-21bis.»
  Σωστό, αλλά αυτοί δεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν αεροπορίες σαν την ΤΗΚ (τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά), ούτε να συντηρήσουν/υποστηρίξουν 200 F16 και Mirage 2000

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δεν διαφωνώ michalakia,
   Αλλά το άρθρο λέει πως αφού τα παραπάνω μαχητικά πετάνε με άλλες πολεμικές αεροπορίες, μπορούν να αποθηκευτουν σε λειτουργικη κατασταση με υπολοιπο μερικων ωρων πτησης για να μπορουν να συμβαλουν τουλαχιστον στην πρωτη μέρα μιας συγκρουσης που θα ειναι και η πιο κρίσιμη. Τα μαχητικα αυτα δεν μπορουν να πουληθουν και δεν συμφερει ο εκσυγχρονισμος τους. Το Ισραηλ κραταει μεγαλο αποθεμα Α-4, F-4 και Mirage 5 τα οποια τα εχει αναβαθμισει και με νεα ηλεκτρονικα.. Σε ενα πολεμο τα πάντα χρησιμοποιούνται.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Φυσικά.Ειδικά για τις Π.Α. υπάρχει το πρώτο κύμα και κ.ο.κ με το είδος των αποστολών να ποικίλουν.Τα τραγικά λάθη με τα F-1 & F-5 θα επαναληφθούν και με τα BGM.

 2. michalakias

  Δεν αμφιβάλλω για την δυνατότητα προσφοράς των Α7 και F4 όπως περιγράφονται στο άρθρο, αλλά είναι εύλογος ο προβληματισμός κατά πόσον στην παρούσα τραγική οικονομική συγκυρία η διατήρησή τους σε μάχιμη κατάσταση, έστω και κανιβαλίζοντας τα μισά, ίσως εν τέλει απομυζά πολύτιμους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) που θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν καλύτερα σε άλλους τομείς ή με άλλους τρόπους… Υπάρχει, φυσικά, και η ποσοτική παράμετρος της διατήρησης μιας στοιχειώδους αριθμητικής ισορροπίας με την ΤΗΚ, οπότε προφανώς θα τα έχουμε κοντά μας γι΄αρκετό καιρό ακόμα

  Απάντηση
 3. Γιάννης

  Tα ισραηλινά F-4, A-4 και Kfir είναι καθηλωμένα στο έδαφος πολλά χρόνια και είναι σε μη λειτουργική κατάσταση. Δεν συμφέρει να διατηρούμε παλαιά α/φη για να πολεμήσουν με 2 ΑΙΜ-9 ή με 4 ΜΚ-82. Δεν θα επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης, η συντήρηση τους δεν είναι οικονομική, δεν γίνεται να είναι σε εφεδρεία χωρίς να πετάνε, και άλλα πολλά.

  Οι άλλες χώρες με τα F-5A και Mig-21 είναι πολύ φτωχές και τριτοκοσμικές και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν αντίπαλο με 240 F-16 και 20 φρεγάτες με ESSM και SM-1.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: