Βομβαρδιστικό B-52 της Αμερικάνικης Αεροπορίας. (Φωτ: thinkprogress.org)

Το Πεκίνο κατέγραψε την πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών στη ζώνη αεράμυνάς του, πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής χωρίς ενημέρωση.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα (27 Νοεμβρίου) ότι εντόπισε και κατέγραψε την πορεία δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 που πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής, χωρίς να έχουν ενημερώσει προηγουμένως το Πεκίνο.

Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, η κίνηση αυτή από πλευράς των ΗΠΑ παραβιάζει την μονομερή επέκταση μίας νέας κινεζικής ζώνης αεράμυνας προς τα ανατολικά και αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

«Η κινεζική αεροπορική δύναμη παρακολούθησε ολόκληρη την πορεία και (τα) αναγνώρισε εγκαίρως, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για αμερικανικά αεροσκάφη. Η κινεζική πλευρά έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να ελέγξει τον σχετικό εναέριο χώρο», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Τα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας –Σενκάκου για την Ιαπωνία, Ντιαογού για την Κίνα– αποτελούν μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο και οι κινεζικές ανακοινώσεις για την επιβολή ζώνης αεράμυνας προκάλεσαν νέα διπλωματική διαμάχη με το Τόκιο, αλλά και την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ- -οι οποίες διαθέτουν περισσότερους από 70.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα– είχαν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα ακολουθήσουν τους κανόνες της «αποσταθεροποιητικής» ζώνης αεράμυνας που επέβαλε η Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Κίνα και η Ιαπωνία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας μέσω της διπλωματικής οδού.

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: