Μαχητικά αεροσκάφη Jian-10 της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας (Φωτ: Reuters / Petar Kujundzic via rt.com)

Το Πεκίνο έστειλε αρκετά πολεμικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης να περιπολούν τη νέα, αμφιλεγόμενη ζώνη εναέριου ελέγχου που κήρυξε το Πεκίνο πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Η κίνηση αυτή αυξάνει την ένταση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για τη ζώνη αυτή. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έστειλαν νωρίτερα σήμερα (28 Νοεμβρίου) δικά τους πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη εναέριου ελέγχου του Πεκίνου χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές.

Το Πεκίνο κήρυξε μονομερώς το Σάββατο μια «ζώνη εναέριου ελέγχου» επάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στην οποία βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση με την ονομασία Σενκάκου, αλλά το διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογιού.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έθεσε το Πεκίνο, τα αεροσκάφη που εισέρχονται στην ζώνη αυτή θα πρέπει να καταθέτουν το σχέδιο πτήσης τους, να γνωστοποιούν την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές.

Η κινεζική περίπολος είναι «ένα αμυντικό μέτρο και σύμφωνο με τις κοινές διεθνείς πρακτικές», δήλωσε ο Σεν Τζίνκε, εκπρόσωπος της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας έχει τεθεί «σε υψηλό συναγερμό και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει διάφορες απειλές και να προστατεύσει σθεναρά την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας».

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: