Ριψη του Guardian απο C-130. (Φωτ: Caylym)

Καινοτόμο σύστημα αεροπυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών Caylym Guardian για τα C-27J της Ρουμανίας

Αεροσκάφος C-27J της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει το πρώτο αεροσκάφος στην Ευρώπη που θα ενσωματωθεί ενα καινοτόμο σύστημα αεροπυρόσβεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία Alenia Aermachi πραγματοποίησε εντατικές επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δοκιμές σε αεροσκάφος C-27J το οποίο ενσωμάτωνε το νέο σύστημα αεροπυρόσβεσης.

Ρίψη κιβωτίου Guardian από το ρουμανικό C-27J. (Φωτ: aleniaaermacchi.it )

Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε με ένα C-27J τις δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από μία ρουμάνική οροσειρά, το αεροσκάφος υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας. Ο στόχος ων πτήσεων ήταν να δοκιμαστεί το καινοτόμο σύστημα αεροπυρόσβεσης με την ονομασία Caylym Guardian.

Φωτογραφία ρίψης κιβωτίου Guardian απο υψόμετρο 475 μέτρων. (Φωτ: aleniaaermacchi.it)

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του C-27J σε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος το οποίο μπορεί να ρίξει έξι μεγάλα χάρτινα κιβώτια με σκοπό να σβήσεις τις δασικές πυρκαγιές. Κάθε ένα από αυτά τα κιβώτια διαθέτει χωρητικότητα 1000 λίτρων νερού ή επιβραδυντικού υγρού.

Το σύστημα Guardian εν δράσει. (Φωτ: aleniaaermacchi.it)

Το εν λόγω σύστημα επιτρέπει την γρήγορη και ακριβή κατάσβεση δασικών πυρκαγιών  με καινοτόμο τρόπο. Σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιώντας το σύστημα σε ένα C-27J, το Guardian εγγυάται εξαιρετική ακρίβεια στην ρίψη και τη δημιουργία νέφους επιβραδυντικού υγρού ακριβώς στον στόχο. Τα κιβώτια είναι βιοδιασπώμενα, αλλά μπορούν, να ανακτηθούν από τους πυροσβέστες στο έδαφος.

Τα κιβώτια διαθέτουν τυποποιημένες διαστάσεις τύπου A22 και μπορούν να ενσωματωθούν σε αεροσκάφη C-130 και C-27J χωρίς  την απαίτηση κάποιου ειδικού εξοπλισμού ή πολύπλοκης τροποποίησης και μπορεί να αφεθεί από μεγαλύτερο υψόμετρο (1500 πόδια) σε σχέση με τα παραδοσιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη, αυξάνοντας σημαντικά, με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια της αποστολής κατάσβεσης και επιτρέποντας τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

C-27J της Ρουμανίας. (Φωτ: aleniaaermacchi.it)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: