Διηπειρωτικός πύραυλος Topol-M. Σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές έγιναν καύσιμο για τους αμερικανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. (Φωτ: wikimedia.org)

Πολλά περίεργα συνέβησαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όπως για παράδειγμα η χρήση ουρανίου από σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο, το 10% κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτεται από το ουράνιο σοβιετικών πυρηνικών όπλων.

Ήταν η πρώτη φορά που ο αφοπλισμός αποδείχθηκε κερδοφόρος

Το σχέδιο πώλησης σοβιετικού ουρανίου στην Αμερική ήταν μέρος μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 1993, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η συμφωνία έληξε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου με την παράδοση του τελευταίου φορτίου.

Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι ΗΠΑ αναζητούσαν τρόπο να συνεργαστούν με τους πρώην αντιπάλους τους. Ο Φίλιπ Σούελ, υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, επισκέφθηκε τότε ξεχασμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική επαρχία, και βρήκε παρατημένες τεράστιες ποσότητες ουρανίου, το οποίο προερχόταν από την αποσυναρμολόγηση χιλιάδων πυρηνικών όπλων.

Οι Αμερικανοί ήθελαν να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο υλικό πριν πέσει σε λάθος χέρια. Αρχικά, όμως, οι Ρώσοι δεν ήθελαν να πουλήσουν. «Ήταν θέμα περηφάνειας, αρχής και πατριωτισμού» λέει ο Σούελ. Αυτό που τελικά τους έπεισε ήταν τα χρήματα: η Ρωσία κέρδισε γύρω στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για περίπου 500 τόνους ουρανίου σε υψηλά επίπεδα εμπλουτισμού.

«Η ρωσική πυρηνική βιομηχανία είχε άμεση ανάγκη χρηματοδότησης» δηλώνει ο Άντον Κλόπκοφ, διευθυντής του Κέντρου για την Ενέργεια και τις Μελέτες Ασφάλειας έξω από τη Μόσχα. Όπως επισημαίνει, η σοβιετική πυρηνική βιομηχανία απασχολούσε σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα, τα οποία είχαν πάψει να πληρώνονται μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Η συμφωνία ήταν εξάλλου συμφέρουσα και για τις ΗΠΑ. Το γραφείο του Σούελ στο υπουργείο Ενέργειας μετατράπηκε σε επικερδή εταιρεία πυρηνικών καυσίμων, την USEC, και τα αμερικανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής απέκτησαν ουράνιο σε χαμηλές τιμές.

«Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο αφοπλισμός αποδείχθηκε κερδοφόρος» σχολιάζει ο Κλόπκοφ.

Το τελευταίο φορτίου σοβιετικού ουρανίου παραδόθηκε την Τετάρτη σε εγκατάσταση αποθήκευσης τηες USEC και θα πωληθεί σε εταιρείες ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Για εκατομμύρια Αμερικανούς, το σοβιετικό ουράνιο θα συνεχίσει να φέρνει φως, αντί για θάνατο.

Newsroom ΔΟΛ

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: