Η νέα στολή δοκιμάζεται στην πισίνα του Εργαστηρίου Ουδέτερης Πλευστότητας (NASA)

Μοιάζει με πρόβα κουστουμιών για τα γυρίσματα του Armageddon: Αστροναύτες της NASA δοκιμάζουν μέσα σε μια πισίνα τη στολή που θα χρησιμοποιηθεί στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδείς.

Καλύτερη, μικρότερη πιο ευκίνητη

Η αποστολή αστροναυτών σε έναν τέτοιο διαστημικό βράχο επιλέχθηκε ως το επικρατέστερο σενάριο για το σχεδιασμό της NASA έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να ακυρώσει το σχέδιο για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα θα βασίζονται στο Orion, μια κάψουλα που αναπτύσσει η NASA έπειτα από τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι στολές που φορούν σήμερα οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι υπερβολικά ογκώδεις για τον περιορισμένο χώρο του Orion.

Μια νέα, μικρότερη και πιο ευκίνητη στολή δοκιμάζεται τώρα στο Εργαστήριο Ουδέτερης Πλευστότητας, μια γιγάντια πισίνα στο Τέξας στην οποία οι συνθήκες έχουν ρυθμιστεί προσεκτικά έτσι ώστε οι αστροναύτες να έχουν ίδια πυκνότητα με το νερό ώστε να μπορούν να παραμένουν μετέωροι, περίπου όπως συμβαίνει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Η στολή είναι μια τροποποιημένη έκδοση του «Προηγμένου Συστήματος Διαφυγής Πληρώματος», μια μάλλον περίπλοκη ονομασία για την πορτοκαλί στολή που φορούσαν οι αστροναύτες κατά την εκτόξευση και κατά την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου. Μερικές από τις τροποποιήσεις είναι τα μεγαλύτερα γάντια και η αυξημένη ελευθερία των αρθρώσεων στους αγκώνες. Ας ελπίσουμε ότι οι αστροναύτες της NASA θα νιώθουν το ίδιο άνετα όσο ο Μπρους Ουίλις στον «Αρμαγεδδών».

tovima.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: