Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός Gripen NG πάνω από τη Λιβύη. (Anders Lejczak Flickr)

Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε, την 18η Δεκεμβρίου,  την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους Gripen NG.

Μετά το χθεσινό δελτίο τύπου θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, οι οποίες θα έχουν ως σκοπό την οριστικοποίηση της προμήθειας των 36 Gripen NG.

H προσφορά που κατατέθηκε από την SAAB στην βραζιλιάνική Κυβέρνηση περιλαμβάνει τα Gripen NG, υποσυστήματα του μαχητικού, ένα εκτενές πακέτο μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπως επίσης και μια μακροπρόθεσμη, διμερής, συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων Βραζιλίας και Σουηδίας.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τη Βραζιλιάνικη Πολεμική Αεροπορία, θα προκύψει συμφωνία μεταξύ SAAB και Βραζιλίας όπου θα και επακολουθήσει η παραγγελία των μαχητικών.

Εαν η Βραζιλία αποκτήσει το Gripen NG, θα ενταχθεί στην ομάδα των χωρών-χρηστών  που σήμερα χρησιμοποιούν το μαχητικό, οι χώρες είναι: Σουηδία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ταϊλάνδη και η Σχολή Εκπαίδευσης Πιλότων – Δοκιμαστών (EPTS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

To Gripen έχει επιλεγεί επίσης και ως το μελλοντικό μαχητικό της Ελβετίας.

Τον Αύγουστο του 2013 και δύο σώματα του κοινοβουλίου (Συμβούλιο Κρατιδίων-Καντονιών -Ständerat και Εθνικό Συμβούλιο της Ελβετίας – Nationalrat) υπερψήφισαν την προμήθεια του Gripen.

Η προμήθεια προκειται να επικυρωθεί με την διενέργεια δημοψηφίσματος στα μέσα του 2014.

Το πρόγραμμα FX-2 επιζητούσε την προμήθεια 36 μαχητικών αεροσκάφων για την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας.

Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί ήταν από τις: Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet, Rafale International (αποτελούμενη από τις Dassaulte Aviation, Thales και Safran) με το μαχητικό Rafale και το JAS-39 Gripen της SAAB.

Ανανέωση (20.12.2013)

Σύμφωνα με το Mercopress.com η Βραζιλία συμφώνησε να καταβάλει στην SAAB το χρηματικό ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας μ’αυτό τον τρόπο την ολοκλήρωση μία διαδικασίας που βρισκόταν σ’ εξέλιξη από το 2001 και υπό την διακυβέρνηση τριών διαφορετικών Προέδρων.

Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε δήλωσε πως η Dassault ζητούσε 8 δις για 36 μονάδες του μαχητικού Rafale, ενω η Boeing 7,5 δις για τον αντίστοιχο αριθμό μαχητικών F/A-18 Super Hornet.

Ο υπουργός Αμυνας Celso Luiz Nunes Amorim δήλωσε πως η επιλογή του Gripen έγινε λαμβάνοντας υπόψιν τις επιδόσεις, αποτελεσματικότητα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και το κόστος – όχι μόνο πρόσκτησης αλλά και συντήρησης.

Η επιλογή του Gripen «έπιασε στον ύπνο» πάρα πολλούς, καθώς πολλοί Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι «στέλνανε» κατά καιρούς το μήνυμα για την προτίμηση τους στο Rafale, ακόμα και αν οι πιλότοι που θα πετάνε με το μελλοντικό μαχητικό επιθυμούσαν το F/A-18.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: