Αεροσκάφος CASA CN-235-100M της Τουρκικής ΠΑ. (planespotters.net)

Ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκε χθες, την ημέρα της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός 6 μαχητικών αεροσκαφών (εκ των οποίων τα 2 ήταν οπλισμένα) και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 πραγματοποίησαν 2 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Ολα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά κατά πάγια πρακτική.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 15 από τις 19 παραβάσεις πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφος τύπου CN-235, το οποίο απογειώθηκε από τη βάση του Νταμαλάν και εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο βορείως της Λήμνου, με κατεύθυνση νότια. Υπενθυμίζεται, ότι παρόμοιο αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στις 28 Νοεμβρίου, πετώντας από νότια προς βόρεια κατεύθυνση.

Στο ΓΕΕΘΑ, όπου εκτιμούν ότι η δραστηριότητα αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την έναρξη της προεδρίας, διαπιστώνουν μια επανάληψη της συμπεριφοράς των Τούρκων, οι οποίοι με συχνότητα μηνός ή 40 ημερών βγάζουν μεμονωμένα αεροσκάφη τύπου CN-235 στο Αιγαίο, με αντικειμενικό σκοπό να «παγιώσουν» την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: