Η άδεια που δόθηκε αφορά τη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών αλλά όχι μαχητικών – Πρόκειται για την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» (prth.gr)

Άδεια χρήσης της αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση στη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Η απόφαση, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» λήφθηκε στη τελευταία συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με πρόταση του υπουργού άμυνας Φώτη Φωτίου.

Η άδεια που δόθηκε αφορά στη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών αλλά όχι μαχητικών. Επίσης δεν έχουν δοθεί δικαιώματα χρήσης αποθηκευτικών χώρων.

Την αεροπορική βάση χρησιμοποιούν και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία). Η κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει επίσης άδεια για ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού στόλου στα λιμάνια για σκοπούς ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων.

Το αίτημα είχε υποβληθεί πέρυσι τόσο από τον υπουργό εξωτερικών όσο και από τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας προς τους Κύπριους ομολόγους τους. Αρχικώς υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους της Λευκωσίας, ωστόσο ξεπεράστηκαν με τους περιορισμούς που συμφωνήθηκαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» είχε δημιουργηθεί επί διακυβερνήσεως Γλ. Κληρίδη και ποτέ δεν έγιναν επίσημα εγκαίνια.

Αποκλειστικός σκοπός της ήταν η φιλοξενία αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Ωστόσο η κατάρρευση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου με το φιάσκο των S-300 δεν επέτρεψε τη χρήση από ελληνικά αεροσκάφη παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, από το 1998 έως σήμερα.

protothema.gr

Σχετικά:

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: