Στο αναβαθμισμένο BMP-1 διακρίνεται καθαρά η επιπρόσθετη θωράκιση που είναι τοποθετημένη στο πύργο και το σκάφος. (janes.com)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ενα βίντεο που δείχνει ένα ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 το οποίο χρησιμοποιείται από τον Συριακό Στρατό να είναι αναβαθμισμένο μ’ενα νέο πακέτο θωράκισης.

Το βίντεο αποδεσμεύτηκε την 17η Δεκεμβρίου 2013 από την Ομάδα Ανταρτών Jaysh al-Islam.

Το βίντεο τραβήχτηκε κατά την διάρκεια επιχειρήσεων του Συριακού Στρατού σε κατοικημένους τόπους.

Επι του παρόντος αρκετές χώρες βρίσκονται σε πορεία αναβάθμισης του BPM-1 με νέα πακέτα θωράκισης και επαύξησης των συστήματων πυρός.

Ο πύργος του αναβαθμισμένου Συριακού BMP-1 είναι εξοπλισμένος με ένα σιδερένιο πλέγμα (σήτα), γύρω από τον πύργο, με σκοπό την ενίσχυση της προστασία από τα αντιαρματικά συστήματα RPG-7.

Σύμφωνα με το IHS Jane’s 360, το όχημα διαθέτει καλύτερο επίπεδο προστασίας κατά πολλών εχθρικών στόχων με την πλήρη περιστροφή κατά 360 μοίρες του πύργου σε σχέση με το αρχικό όχημα το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία με τις Σοβιετικές δυνάμεις πριν από περίπου 45 χρόνια.

To Συριακό BMP-1 διαθέτει παρόμοιο οπλισμό με το αρχικό όχημα, ο οποίος περιλαμβάνει το πυροβόλο 73 χιλιοστών 2A28, ένα πολυβόλο PΚΤ των 7,62 χιλ. και ένα εκτοξευτή για τον πύραυλο 9K11 Malyutka με το NATOικό όνομα AT-3 Sagger της KBM, Kolomna

Το εμπρόσθιο μέρος του σκάφους είναι εξοπλισμένο με πλάκες θωράκισης για ενίσχυση της προστασίας από τα άμεσα πυρά.

Κάθε πλευρά του σκάφους είναι εξοπλισμένη με πακέτα παθητικής θωράκισης και το πάνω μέρος είναι εξοπλισμένο με μία φαρδιά θωράκιση.

Στο πάνω μέρος του σκάφους υπάρχουν τέσσερις θυρίδες, από δύο σε κάθε πλευρά, ανοιγόμενες προς το κέντρο και μπορούν να ασφαλίσουν σε όρθια θέση ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να πυροβολούν βγαίνοντας από τις θυρίδες οροφής.

Το πίσω μέρος, οι δύο θυρίδες που διαθέτουν ενσωματωμένες δεξαμενές καυσίμου έχουν ενισχυθεί με επιπρόσθετες πλάκες θωράκισης για να εξουδετερώσουν τα βλήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατρήσουν την αρχική θωράκιση του οχήματος.

Σύμφωνα με το IHS Jane’s 360 το βάρος της επιπρόσθετης θωράκισης σημαίνει πως το όχημα δεν διαθέτει πλέον αμφίβιες ικανότητες, μια απώλεια που όμως δεν αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Η πηγή του πακέτου αναβάθμισης του BMP-1 είναι άγνωστη. Παρόλο που αρκετοί κατασκευαστές έχουν εξελίξει νέες σπονδυλωτές αναβαθμίσεις ΤΟΜΑ, το Συριακό πακέτο φαίνεται να είναι νέου σχεδιασμού.

Η Συρία διαθέτει επίσης και το TOMA BMP-2 με πύργο δύο ατόμων, όμως δεν έχουν παρατηρηθεί να φέρουν το συγκεκριμένο ενισχυμένο πακέτο θωράκισης.

Σχετικό:

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: