Στρατιώτης δείχνει σ’έναν πολίτη πως να χρησιμοποιεί τη μάσκα αερίων. (israelstreet.org)

Το Ισραήλ αποφάσισε την 19η Ιανουαρίου να βάλει τέλος στην πολιτική δεκαετιών να διανέμει μάσκες αερίων στους πολίτες του, δείχνοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη του στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Αφότου το Ισραήλ επλήγη από ιρακινούς πυραύλους Σκουντ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1991, οι αρχές διένειμαν μάσκες αερίων, αν και τα τελευταία χρόνια η κύρια ανησυχία του Ισραήλ ήταν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Αυτό άλλαξε όταν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, αντιμέτωπος μ’ έναν εμφύλιο πόλεμο και υπό την απειλή αμερικανικών στρατιωτικών πληγμάτων, συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει τα χημικά όπλα του. Η προθεσμία για την εξάλειψη των χημικών παραγόντων είναι το τέλος Ιουνίου.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως η απόφαση να σταματήσει η χορήγηση μασκών αερίου σε όλους τους Ισραηλινούς είναι αποτέλεσμα της «εκτίμησης των αμυντικών αρχών ότι υπήρξε δραματική μείωση της απειλής να εκτοξευθούν χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ».

Η διανομή των μασκών αερίων στο κοινό θα σταματήσει το Φεβρουάριο και στη συνέχεια θα παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες μόνο για τις υπηρεσίες διάσωσης, αναφέρεται στη δήλωση.

Μερικοί ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει να σταματήσει το πρόγραμμα για οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας πως η παραγωγή ενός κιτ μάσκας αερίων κοστίζει κατά μέσο όρο 100 δολάρια (ο πληθυσμός του Ισραήλ ανέρχεται σε περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους) και έχει περιορισμένη αξία έναντι νευροπαραλυτικών παραγόντων.

«Πιστεύω πως αυτή η απόφαση οφείλεται κυρίως σε δημοσιονομικές ανησυχίες, αλλά και στην αντίληψη ότι η απειλή έχει μειωθεί δεδομένης της διαδικασίας χημικού αφοπλισμού της Συρίας», δήλωσε ο Αλόν Ρόζεν, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτικής ‘Αμυνας, ο οποίος διευθύνει τώρα την εταιρεία συμβούλων Elements HLS.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, χιλιάδες Ισραηλινοί είχαν κάνει ουρές για να πάρουν μάσκες αερίων, παρακινημένοι από φόβους ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική επιδρομή εναντίον των δυνάμεων του ‘Ασαντ θα προκαλούσε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

express.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: