Το βιβλίο «Ο Αγών μου» αποτέλεσε το ιδεολογικό μανιφέστο του ναζιστικού κόμματος. (itongadol.com)

Το κρατίδιο της Βαυαρίας αποφάσισε τελικά να μην εμποδίσει την κυκλοφορία της σχολιασμένης έκδοσης του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» από ιστορικό ινστιτούτο το 2016, παρά τις αρχικές παλινωδίες σχετικά με την έκδοση. Οι αρχές της Βαυαρίας—στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα του βιβλίου, καθώς ο Χίτλερ ήταν επισήμως κάτοικος Μονάχου όταν πέθανε—χρηματοδότησαν πριν από δύο χρόνια την έκδοση με περίπου 500.000 ευρώ, προκειμένου «να απομυθοποιηθεί το κείμενο», ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο οπισθοχώρησαν αιφνιδιαστικά, επικαλούμενες τις διαμαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας καλωσόρισε πάντως την απόφαση της έκδοσης του «μανιφέστου» του Χίτλερ με επιστημονικά σχόλια, ενώ πολλοί βουλευτές του κρατιδίου διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση να τορπιλιστεί το σχέδιο.

Με ανακοίνωσή της την 23.1.2014, η κυβέρνηση της Βαυαρίας επισημαίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία του ιστορικού ινστιτούτου θα παραμείνει «άθικτη», διευκρινίζοντας όμως ότι σκοπεύει να εμποδίσει κάθε άλλη πλήρη ή τμηματική έκδοση του βιβλίου, στο οποίο ο Χίτλερ περιγράφει τον «εβραϊκό κίνδυνο». «Η ελευθερία της επιστήμης να αντιμετωπίζει τα θέματα τα οποία, κατά την άποψή της, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει, είναι απαραίτητη και, ως εκ τούτου, δεν περιορίζεται», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε.

 

express.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: