ΟΙ Αμερικάνοι αναζητούν το μελλοντικό θωρακισμένο όχημα με δυνατότητα αερομεταφοράς απο UH-60, CH-47, C-130 και C-17. (geschichteinchronologie.ch)

Μπορεί το Όχημα Χερσαίας Μάχης (GCV) να μην είναι επισήμως νεκρό, όμως οι Αμερικάνοι Αξιωματικοί των Μονάδων Πρώτης Γραμμής έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση ενός νέου, αερομεταφερόμενου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης το οποίο θα υποστηρίζει τις μονάδες Ελαφρού Πεζικού- Καταδρομέων.

Πρόσφατα το Στρατιωτικό Κέντρο Ελιγμού στο Fort Benning της Georgia των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο «Πρόσκλησης Προσέλκυσης Ενδιαφέροντος» (Sources Sought) ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο, η βιομηχανία των ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα παραγωγής του Υπερ-ελαφρου Οχήματος Μάχης (ULCV) – ενα θωρακισμένο όχημα το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί από ελικόπτερο UH-60 ή μεταγωγικό αεροπλάνο C-130.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το military.com εκδόθηκε την 22η Ιανουαρίου 2014, μία εβδομάδα μετά την περικοπή του μεγαλύτερου τμήματος της χρηματοδότησης του GCV – μια κίνηση η οποία «σκότωσε» την προσπάθεια  του εκσυγχρονιστικού προγράμματος ύψιστης προτεραιότητας του Στρατού των ΗΠΑ.
To Κογκρέσο ψήφισε το «πετσόκομμα» του προϋπολογισμού εξέλιξης του GCV κατά 492 εκατομμύρια δολάρια, ή κατά 88 τοις εκατό. Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση άφησε στον Αμερικάνικό Στρατό μόνο 100 εκατ. $ αντί του αρχικού ποσού των 592 εκατ. $, τα οποία είχαν αρχικώς απαιτηθεί στο οικονομικό έτος 2014, για την συνέχιση του υπό εξέλιξη προγράμματος αντικατάστασης του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley.

Η Sourses Sought έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών οι οποίες «θα εξετάζουν τα προτερήματα» του ULCV στην υποστήριξή μεταφοράς στρατιωτών των «ομάδων μάχης ταξιαρχιών πεζικού» (IBCT), σύμφωνα με το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στο www.fedbizopps.gov.

Αντιθέτως με το κατά πολύ θωρακισμένο GCV, η προτεραιότητα που θα δοθεί στο προτεινόμενο ULCV θα είναι η ικανότητα αερομεταφοράς.

Παρακάτω είναι κάποιες από τις αρχικές απαιτήσεις που αναζητούν οι Αξιωματικοί των Επιχειρησιακών Μονάδων Ελιγμού:

 • Δυνατότητα αερομεταφοράς με πλήρη διαμόρφωση μάχης στον εσωτερικό χώρο ελικοπτέρου CH-47 στο πλαίσιο θερμού επεισοδίου.
 • Δυνατότητα αερομεταφοράς με ιμάντες αναρτήσεως κάτω απο ελικόπτερο UH-60 με πλήρη διαμόρφωση μάχης σε συνθήκες θερμού επεισοδίου.
 • Να εχει τη δυνατότητα ρίψης με πλήρη διαμόρφωση μάχης, με αλεξίπτωτα από αεροσκάφος C-130 ή C-17.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, το ULCV θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων πάνω από 1500 κιλά βάρος, ή ομάδας εννέα ανδρών πεζικού με ολόκληρο τον ατομικό τους εξοπλισμό μάχης, θα πρέπει να έχει επιχειρησιακή αυτονομία 500 περίπου χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας μόνο το καύσιμο των εσωτερικών δεξαμενών, θα πρέπει να διαθέτει ικανότητα κίνησης σε ανώμαλο έδαφος και στενά δρομολόγια-μονοπάτια, όπως επίσης και σε βραχώδη τοποθεσίες αλλά και αστικό περιβάλλον.

Οι Αξιωματικοί των ΗΠΑ έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και για την εκτέλεση αναβάσεων του ULCV σε υψίπεδα όπως και σε κορυφογραμμές και απότομες πλαγιές.

To ULCV θα διαθέτει το συνδυασμό προστασίας βασικού επιπέδου με την υψηλή κινητικότητα και ευκινησία ώστε να αποφεύγει την επαφή με τον εχθρό καθώς θα υποστηρίζει τα πεζοπόρα αποβιβασμένα τμήματα πεζικού.

Επι του παρόντος, οι Αξιωματικοί των ΗΠΑ θέλουν το ULCV να ενσωματωθεί με τα επανδρωμένα όπλα τα οποία βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσιο των IBCT. O κύριος στόχος είναι «η ενσωμάτωση ενός μεσαίου διαμετρήματος όπλου στις επιπέδου ομάδας επιχειρήσεις« αναφέρει το έγγραφό.

Η προθεσμία υποβολής απαντήσεων στην πρόσκληση προσέλκυσης ενδιαφέροντος των Αμυντικών Εταιρειών των ΗΠΑ είναι μέχρι την 21η Φεβρουαρίου 2014.

Εν τω μεταξύ, Αξιωματικοί Πεζικού και Σώματος Πεζοναυτών συνεχίζουν τις κοινές εργασίες για την ολοκλήρωση και παράδοση του αντικαταστατή του οχήματος Humvee, το νέο Ελαφρύ Διακλαδικό Τακτικό Όχημα (JLTV) στο Στρατό των ΗΠΑ.

Οι επικεφαλής και των δύο διευθύνσεων αναγκάστηκαν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους στο συγκεκριμένο όχημα, καθώς το κόστος αυξήθηκε εκτός ελέγχου κατακόρυφα, εξαιτίας του ότι οι Αξιωματικοί ζητούσαν να ενισχυθεί η θωράκιση αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί το συνολικό βάρος του οχήματος.

Σχετικό

7 Σχόλια

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Μάλιστα θέλουν με 15 τόνους να τα κάνει όλα αυτά; Πολύ δύσκολο εκτός και αν το κατασκευάσεις από αλουμίνιο. Εξάλλου μια από της τελευταίες μου μελέτες αναφερότανε για θωρακισμένα οχήματα 6Χ6 και λάιτ τομα με τον ίδιο πύργο και οπλισμό κατασκευασμένα και με χάλυβα υψηλής αντοχής. ΤΟ μέγα πρόβλημα είναι ότι το ULCV θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων πάνω από 1500 κιλά βάρος, ή ομάδας εννέα ανδρών πεζικού με ολόκληρο τον ατομικό τους εξοπλισμό μάχης και τα αερομεταφερόμενα και τα πλήρως αμφίβια με αλουμίνιο! Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει πρόβλημα όλα γίνονται αλλά ομάδα 9 ατόμων μέσα;

  Απάντηση
  • GiorgosR

   Το κείμενο που έγραψε ο άνθρωπος παραπάνω το διάβασες;Από πότε το chinook και το blackhawk μεταφέρουν 15 τόνους;Ότι να΄ναι…

   Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Δεν το κατάλαβα απλώς είχα ένα πρόβλημα και δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω το αρχικό κείμενο.
  Τώρα από τα 4100 κιλά θα αφαιρέσουμε τα 1500 το μεταφερόμενο βάρος και τα 100 κιλά του καυσίμου έτσι μας απομένουν 2500 κιλά για το βάρος του θωρακισμένου και να μεταφέρει 9 άτομα μέσα. Περιμένω και εγώ να δω τα πρώτα σχέδια του 4Χ4 οχήματος γιατί ήμουν ο μόνος που επί χρόνια έλεγα για χαμηλού βάρους θωρακισμένα οχήματα 4Χ4 και 6Χ6 για να μηχανοποιήσουμε τον στρατό μας και της εφεδρείες Α και Β. Οι μελέτες μου με αριθμό 201-202 κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και μπορείς εύκολα να της βρεις!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: