Φωτογραφία αρχείου απο τα ναυπηγεία του Lürssen τα οποία  θα βγουν κερδισμένα από μια πιθανή συμφωνία για περιπολικά σκάφη με τη Σαουδική Αραβία. (spiegel.de)

Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο έχει επικριθεί εντόνως για την πώληση όπλων σε αμφισβητήσιμα καθεστώτα. Τώρα η Γερμανική κυβέρνηση προωθεί συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ για την πώληση περίπου 100 περιπολικών πλοίων.

Η Γερμανική Κυβέρνηση στο παρελθόν έχει δεχθεί έντονη κριτική γα την προώθηση πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού σε χώρες γνωστές για τις δημοκρατικές ελλείψεις τους. Στη τελευταία αμφιλεγόμενη κίνηση, η Γερμανική εφημερίδα Spiegel πληροφορήθηκε πως η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου επιθυμούσε να διασφαλίσει μια μεγάλη αμυντική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προσφέροντας εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων Hermes.

Την πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα Spiegel Online επικαλούμενη διαβαθμισμένη έκθεση ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείο Οικονομικών που συμμετέχει στην επιτροπή προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Η έκθεση αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέχει εγγυήσεις για την σχεδιαζόμενη εξαγωγή περισσότερων από 100 πλοίων περιπολίας, επιτήρησης και φύλαξης συνόρων σε χώρα του Κόλπου με συνολική αξία, περίπου, 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα σχέδια πώλησης όπλων στην περιοχή του Κόλπου είναι τα πρώτα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αποτελείται από τη Συντηρητική παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ και το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Το 2011, η Γερμανική Κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για την πρόθεση της να πουλήσει άρματα μάχης Leopard 2 στη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα η Σαουδική Αραβία είχε υποστηρίξει τη Κυβέρνηση του γειτονικού Μπαχρέιν στην βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Παρά την «φιλειρηνική» στάση στα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας, η Γερμανία κατέχει επίσης και την φαινομενικά αντιφατική θέση ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στο κόσμο.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: