3 στρατιώτες νεκροί και 18 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ανατροπής τεθωρακισμένου Kirpi του Τουρκικού Στρατού την 8.2.2014. (halkinhabercisi.com)

Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Kirpi του Τουρκικού Στρατού ανατράπηκε χθες στην περιοχή Başkale της επαρχίας Van, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 οπλίτες και να τραυματιστούν 18 ακόμη. Το δυστύχημα συνέβη στη 1:30 τα ξημερώματα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος και είναι το τρίτο παρόμοιο περιστατικό από την ένταξη του οχήματος στον Τουρκικό Στρατό. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα οχήματα MRAP (Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες/Mine Resistant Ambush Protected) τύπου Kirpi αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευστάθειας λόγω σχεδιαστικού σφάλματος, ο δε τραυματισμός όλων των επιβαινόντων αποδίδεται στη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουλίου 2011 ανετράπη όχημα Kirpi σε περιφερειακή οδό της πόλης Yüksekova με αποτέλεσμα το βαρύτατο τραυματισμό Τούρκου οπλίτη, ο οποίος δε φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Mε βάση υπογραφείσα σύμβαση με την Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) το 2009, η τουρκική βιομηχανία οχημάτων BNC ανέλαβε την κατασκευή 468 οχημάτων Kirpi, σχεδίασης της ισραηλινής Hatehof, για την κάλυψη των αναγκών του Τουρκικού Στρατού. Η τουρκική εταιρεία δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις για παράδοση των οχημάτων εντός του 2012 λόγω προβλημάτων ρευστότητας και αδυναμίας δανειοδότησής της από τράπεζες, οι οποίες ξεπεράστηκαν μετά την ανάθεση παραγγελιών από την Τυνησία. Μέχρι στιγμής, ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει τουλάχιστον 273 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στους οδικούς άξονες.

Το Kirpi έλαβε το βάπτισμα του πυρός στις 9 Αυγούστου 2012 όταν έπεσε σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών ενώ κινούνταν στον οδικό άξονα Mardin-Diyarbakır. Η πρόωρη πυροδότηση του τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού με τουλάχιστον 80 κιλά εκρηκτικά ύλης προκάλεσε την καταστροφή του εμπρόσθιου μέρους του οχήματος και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός επιβαίνοντα. Υπενθυμίζεται ότι το όχημα μεικτού βάρους 16 τόνων διαθέτει προστασία επιπέδου STANAG 4569 Level 3 για το άνω μέρος του οχήματος και Level 3b-4a για το κάτω μέρος, μπορεί δε να αντέξει σε πλήγμα από εκρηκτικό μηχανισμό ισχύος 10 κιλών ΤΝΤ στο σημείο των τροχών και 8 κιλών ΤΝΤ κάτω από το κυρίως σώμα του οχήματος.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mXbVdCX1qhk]

H πηγή του άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο είναι το e-amyna.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: