Το φθινόπωρο του 1943, η προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας να εκμεταλλευθεί την συνθηκολόγηση της Ιταλίας καταλαμβάνοντας την Δωδεκάνησο, προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο περιθωριοποιημένο μέτωπο του Αιγαίου Πελάγους.

Ο συγγραφέας, έχει βασίσει την έρευνά του σε επίσημα γερμανικά αρχεία που διατηρούνται σε μικροφίλμ και δεν έχουν μελετηθεί ακόμη σε επαρκή βαθμό.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο το 1943, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα διδάγματα και συμπεράσματα που εξήχθησαν τότε, έχουν διαχρονική αξία, εξακολουθώντας να ισχύουν και σήμερα, δεδομένων των μονίμων τουρκικών βλέψεων. Κατά συνέπεια η μελέτη των επιχειρήσεων αυτών παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους Έλληνες.

Οι Γερμανοί, ενεργώντας με ανορθόδοξο πνεύμα και στηριζόμενοι κυρίως σε επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και αμφιβίων καταδρομών, επικράτησαν, παρόλο που οι χερσαίες δυνάμεις που αφιέρωσαν ήταν πάντοτε υποδεέστερες αριθμητικώς των αμυνομένων. Με την συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων, εξασφάλισαν αεροπορική υπεροχή και επικράτησαν του αντιπάλου, ο οποίος υπερείχε στην θάλασσα. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις των Γερμανών και το ανορθόδοξο πνεύμα δράσεως, εξασφάλισαν την τελευταία νίκη για το Γ’ Ράϊχ.

Η παρούσα εργασία, δεν αρκείται στην περιγραφή των πολεμικών επιχειρήσεων. Δίνει μία γενική περιγραφή της καταστάσεως που επικρατούσε στο Αιγαίο προ των γεγονότων και περιγράφει την δράση ανά διαμερίσματα. Ο συγγραφέας, έχει βασίσει την έρευνά του σε επίσημα γερμανικά αρχεία που διατηρούνται σε μικροφίλμ και δεν έχουν μελετηθεί ακόμη σε επαρκή βαθμό. Το κυριότερο όμως, ο συγγραφέας αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε βάθος τις διπλωματικές διεργασίες που κυριάρχησαν πέρα και πάνω από όλα, σηματοδοτώντας την πρώτη σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, για την μεταπολεμική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων, αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος της εργασίας. Το βιβλίο καινοτομεί παρουσιάζοντας στο δεύτερο μέρος ένα μοναδικό οδοιπορικό στο νησί της Λέρου και ειδικότερα στα μέρη εκείνα που εντοπίζονται απομεινάρια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις οχυρώσεις που είχαν οργανώσει προπολεμικώς οι Ιταλοί. Χάρη σε αυτό το οδοιπορικό, ο αναγνώστης αποκτά ένα κίνητρο για πραγματική ιστορική αναζήτηση, με ένα ταξίδι στο νησί και περιήγηση στα μέρη αυτά που για πολλούς έχουν ιδιόμορφο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ιδέα, αποτελεί έναν άριστο τρόπο για έμμεση ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε πανέμορφους αλλά παραμελημένους προορισμούς, που υστερούν σε ανάπτυξη εν σχέσει με τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Έτσι το βιβλίο αποτελεί ερέθισμα για τον ταξιδιώτη, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει την τυπική διαδικασία των καλοκαιρινών διακοπών του σε έναν όμορφο τόπο, ο οποίος όμως είναι προικισμένος από την ιστορία του, για ένα ξεχωριστό είδος «εναλλακτικού» τουρισμού.

Η επιλογή του οδοιπορικού στην Λέρο, δεν είναι τυχαία, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση επιδιώκει την ανάδειξη της πλούσιας σε αυτού του είδους «ευρήματα» νήσου, σε «ανοικτό μουσείο στρατιωτικής αρχαιολογίας».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Μαστοράκος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: Οκτώβριος 2004
ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ: 12 ευρώ
ISBN: 960-88355-0-Χ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 21 x 28 εκ.
ΣΕΛΙΔΕΣ: 132
Εκδόσεις Δούρειος Ίππος

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: