Μαχητικό αεροσκάφος T-50. (Sukhoi)

Ένα νέο προηγμένο πρωτότυπο μαχητικό αεροσκάφος T-50 έχει παραδοθεί για δοκιμές στο 929º Chkalov Κρατικό Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αχτουμπίνσκ στην επαρχία Αστραχάν δήλωσε ο κατασκευαστής Sukhoi την Παρασκευή 21.2.2014.

Το Δεκέμβριο ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Βίκτωρ Μποντάρεφ είχε δηλώσει πως οι μοίρες μαχητικών θα πρέπει να περιμένουν να παραλάβουν την έκδοση παραγωγής, γνωστή με το ρωσικό ακρώνυμο PAK FA, στα τέλη του 2016.

Το PAK FA προορίζεται να αντικαταστήσει το Σοβιετικής εποχής στόλο μαχητικών της χώρας.

Το αεροσκάφος T-50 Sukhoi είναι ένα πέμπτης γενιάς μαχητικό το οποίο ενσωματώνει ικανότητες stealth με εσωτερική αποθήκη όπλων για εναέριες και επίγειες επιθέσεις, σύστημα διανυσµατικού ελέγχου πτήσης TVC (Thrust Vectoring Control) για ελιγμούς με υψηλή ταχύτητα και  ικανότητα πτήσης με υπερηχητική ταχύτητα χωρίς τη χρήση μετάκαυσης.

Μια εξαγωγική έκδοση, με την ονομασία «Μαχητικό Πέμπτης Γενιάς» (FGFA), βρίσκεται, επίσης, υπό εξέλιξη σε ένα κοινό πρόγραμμα με το Δελχί για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN) ειδικοί αναλυτές θεωρούν πως το αεροσκάφος είναι συγκρίσιμο με το μοναδικό επιχειρησιακό, μαχητικό πέμπτης γενιάς, αυτή τη στιγμή, το Αμερικανικό F-22 Raptor, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 2005.

Το εργοστάσιο της Sukhoi με έδρα την Μόσχα πραγματοποιεί τις δικές του πτητικές δοκιμές από το 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν ανεφοδιασμό καυσίμου εν πτήσει και ελιγμούς με υψηλής ταχύτητας.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία είχε δηλώσει πως τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν θετικά.

Αυτή τη στιγμή , τέσσερα αεροσκάφη 5ης γενιάς βρίσκονται στο στάδιο των πτητικών δοκιμών στο Ζουκόφσκι. Δυο ακόμη αεροσκάφη συμμετέχουν σε επίγειες δοκιμές, ένα ως στατικό και το άλλο πραγματοποιεί επίγειες δοκιμές.

Το ρωσικό αεροδιαστημικό περιοδικό «Take Off» επέλεξε την πρόοδο του προγράμματος του PAK FA ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2013 για την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: