Αεροσκάφος A-10C Thunderbolt II της Αεροπορίας Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης. (USAF-Flickr)

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα (24.2.2014) πως πολλές από τις αναμενόμενες περικοπές αξιόμαχου στρατιωτικού υλικού και σύγχρονων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν τα αεροσκάφη A-10 και αμφιλεγόμενες πλατφόρμες όπως τα πλοία τύπου Littoral Combat Ships (LCS).

Ο Χέιγκελ και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ περιέγραψαν την πρόταση των αμυντικών περικοπών του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2015.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τα σχέδια του για την πλήρη περικοπή όλων των αξιόμαχων αεροσκάφων A-10 και U-2 καθώς η Πολεμική Αεροπορία θα μεταβαίνει σταδιακά στο F-35 και τα UAV Global Hawk αντίστοιχα.

Οι Αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν δηλώσει, μήνες πριν την ανακοίνωση, πως η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) δεν μπορεί να διατηρήσει πλέον σε υπηρεσία ένα αεροσκάφος το οποίο πετά σε εξειδικευμένες αποστολές.

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ με την ανακοίνωση τερματισμού του προγράμματος  Ground Combat Vehicle (GCV) από το Πεντάγωνο είδε το υψίστης προτεραιότητας πρόγραμμα του να συνθλίβεται. Με αποστολή να αντικαταστήσουν το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Brandley, οι Αρχηγοί του Στρατού των ΗΠΑ διαφωνούσαν σχετικά με τις απαιτήσεις του GCV ενώ, ταυτόχρονα, το κόστος απογειώθηκε και διαπιστώθηκε πως το όχημα δεν συμβάδιζε με τις απαιτήσεις του Στρατού για ένα ελαφρύ και ευέλικτο όχημα.

Ο Χέιγκελ εμφανίστηκε να καταδεικνύει το Στρατό των ΗΠΑ για μία ακόμη αποτυχία σε πρόγραμμα εκσυχρονισμού ζήτησε από το Στρατό να παρουσιάσει «ρεαλιστικές προτάσεις» για τον εκσυγχρονισμό οχήματος τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας καταφέρθηκε κατά το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να ναυπηγήσει 52 πλοία τύπου LCS. Δήλωσε πως «το ΠΝ υπολογίζει πάρα πολλά στο LCS για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του, την απόκτηση μεγάλου στόλου πολεμικών πλοίων». Ο Χέιγκελ δήλωσε δεν θα υπάρξουν νέες συμβάσεις πέρα από τα 32 πλοία, πάρα την υποστήριξη του Υφυπουργού Πολεμικού Ναυτικού Ray Mabus κατά την έναρξη των κρίσιμων δοκιμών αξιολόγησης οι οποίες αμφισβητούσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου.

Ο Χέιγκελ περιέγραψε πως το Πεντάγωνο σχεδιάζει να τηρήσει τον σχεδιασμό του Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα, να διατηρήσει ένα στόλο 11 αεροπλανοφόρων. Το Ναυτικό πρέπει να πληρώσει 6 δις $ για την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού ουρανίου μέσης ζωής και την ανακατασκευή του USS George Washington (CVN-73 ώστε το αεροπλανοφόρο να παραμείνει επιχειρησιακό.

Μέχρι τη Δευτέρα, δεν είχε ξεκαθαριστεί που θα βρεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση. Ο Χέιγκελ ανακοίνωσε πως ο μισός στόλος των καταδρομικών του ΠΝ – ή 11 πλοία – θα παροπλιστούν και θα τεθούν σε καθεστώς μειωμένης επιχειρησιακής ικανότητας με σκοπό να βρεθούν τα χρήματα για τον εκσυχρονισμό του υπόλοιπου στόλου.

Ωστόσο ο Χέιγκελ είπε πως εάν το Κογκρέσο καταργήσει τις αμυντικές περικοπές, με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, τότε το ΠΝ μπορεί να κρατήσει τα 11 αεροπλανοφόρα στο στόλου του.

Η Ναυτική έκδοση του Διακλαδικού Μαχητικού Αεροσκάφους (JSF) F-35C βρίσκεται υπό την ίδια πίεση των οικονομικών περικοπών. Ο Χέιγκελ δήλωσε πως αν οι περικοπές συνεχιστούν τότε πρέπει να σταματήσει η πρόσκτηση της έκδοσης αεροπλανοφόρου για δύο χρόνια.

Ανεπίσημη μετάφραση από το dodbuzz.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: